Israelul anunță SUA că este pregătit de „orice cale de acțiune” pentru a opri „amenințarea nucleară iraniană”

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat, joi, în conferința de presă alături de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin – aflat în vizită oficială în Israel – că Israelul este pregătit „pentru orice cale de acțiune” în ceea ce privește „amenințarea nucleară iraniană”, reiterând acest mesaj. Austin a afirmat că Iranul „rămâne principalul motor de instabilitate din regiune”, dar că „diplomația este cea mai bună cale pentru a-l împiedica să obțină o armă nucleară”. De asemenea, premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus, într-un interviu difuzat joi seară în Iran, că un „război nuclear oribil” va izbucni dacă lumea nu oprește Teheranul din a obține arme atomice.

„Astăzi, ne aflăm într-un punct critic. În următoarea perioadă de timp va trebui să luăm decizii importante și presante. Iranul vrea să capete arme nucleare și a amenințat nu numai Israelul, ci și întreaga lume.

Domnule secretar, este de datoria noastră să luăm toate măsurile necesare pentru a împiedica Iranul să capete arme nucleare. În această chestiune, capacitățile noastre și cooperarea noastră au o mare însemnătate și putere.

Dedicăm o mare parte din întâlnirea noastră de astăzi pentru a discuta despre cooperarea în apărare. Amenințarea nucleară iraniană necesită ca noi să fim pregătiți pentru orice cale de acțiune. Repet și subliniez, trebuie să fim pregătiți pentru orice cale de acțiune.

Dacă Iranul obține arme nucleare și puterea descurajării nucleare, regimul Ayatollahului își va intensifica activitățile de sprijinire a terorismului Hezbollah și cel al Hamas și activitățile de export a armelor avansate în întreaga lume, inclusiv drone și rachete de precizie. Vom vedea terorism împotriva oamenilor nevinovați din regiune, inclusiv asupra poporului iranian, care suferă de pe urma unui regim violent și opresiv”, a declarat ministrul apărării din Israel, Yoav Gallant.

Lloyd Austin, omologul său american, a spus că „diplomația este cea mai bună cale pentru a împiedica Iranul să obțină o armă nucleară”.

„Mare parte din discuția noastră s-a concentrat astăzi pe amenințările reprezentate de Iran. Iranul rămâne principalul motor de instabilitate din regiune și vom rămâne profund îngrijorați de sprijinul Iranului pentru terorism, proxy-urile sale periculoase, avansurile nucleare, agresiunea sa pe mare, amenințările cibernetice și proliferarea dronelor de atac și a armelor convenționale avansate.

Credem că diplomația este cea mai bună cale pentru a împiedica Iranul să obțină o armă nucleară. Așa cum a spus președintele Biden în mod repetat, SUA nu vor permite Iranului să capete o armă nucleară.

Acțiunile destabilizatoare ale Iranului nu sunt o amenințare doar la adresa Israelului, sunt o provocare pentru regiune și pentru lume. Suntem în mod special îngrijorați de parteneriatul tot mai mare al Iranului cu Rusia, inclusiv folosirea de drone iraniene pentru a teroriza și a ucide civili nevinovați din Ucraina”, a mai spus secretarul Apărării din SUA.

SUA este cel mai apropiat aliat al Israelului iar ambele țări sunt tot mai îngrijorate de activitățile militare ale Iranului din regiune precum și de programul său nuclear,

 » Mai multe informații aici…