Lituania vrea să taxeze profiturile excesive ale băncilor și să folosească banii pentru apărare

Ministerul de Finanţe din Lituania a propus joi taxarea temporară a profiturilor excesive ale băncilor, pentru a obţine 510 milioane de euro în 2023 şi în 2024, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Profiturile băncilor din statul baltic au crescut semnificativ în urma majorării dobânzilor, pentru contracararea inflaţiei ridicate.

Dacă legea va fi aprobată de Parlament, câştigurile de pe urma taxei impuse pe profiturilor excesive ale băncilor în 2023 şi în 2024 vor fi folosite pentru cheltuielile de apărare, a anunţat ministrul de Finanţe, Gintare Skaiste.

Acesta a adăugat: „În mare parte, politica băncilor nu influenţează profiturile, ele sunt obţinute datorită circumstanţelor excepţionale, şi sunt probabil surprinzătoare chiar şi pentru bănci”.

Anterior, Guvernul şi Banca Centrală a Lituaniei au analizat taxarea profiturilor excesive ale băncilor dar nu au precizat ce sumă s-ar obţine.

Conform propunerii autorităţilor de la Vilnius, în 2023 şi în 2024, va fi impusă o taxă de 60% asupra părţii din veniturile din dobânzi ale băncii care sunt mai mari cu 50% decât media din ultimii patru ani.

Două grupuri suedeze deţin mai mult de jumătate din activele bancare din Lituania: Swedbank, ale cărei profituri în 2022 au urcat cu 64%, la 148 milioane de euro, şi SEB, ale cărei profituri au crescut cu 49%, la 172 milioane de euro.

Atât SEB, cât şi Swedbank vor fi afectate de taxă, a precizat guvernatorul Băncii Centrale a Lituaniei, Gediminas Simkus.

Băncile din Lituania ar putea obţine un profit combinat de un miliard de euro în 2023 şi în 2024, de trei ori mai mare decât nivelul din ultimii ani, susţine Skaiste.

Editor : R.K.

 » Mai multe informații aici…