Macron şi Sunak s-au înţeles în privinţa migraţiei şi pun bazele unei noi relaţii. Londra va finanţa Parisul cu peste jumătate de miliard de euro pentru a-i opri pe imigranţi să traverseze Canalul Mânecii

PARIS | Scris de News.ro | astăzi, 21:41

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Rishi Sunak au pecetluit vineri un „nou început” şi o „nouă ambiţie” în relaţia franco-britanică, începând cu problema delicată a combaterii imigraţiei ilegale, după ani de neînţelegeri alimentate de Brexit, relatează AFP şi Reuters.

Marea Britanie va plăti Franţei 480 de milioane de lire sterline (541 de milioane de euro), bani eşalonaţi pe o perioadă de trei ani, pentru ca Parisul să-i împiedice pe imigranţi să mai traverseze Canalul Mânecii în ambarcaţiuni mici. Această măsură majoră pune capăt unor ani de tensiuni în era post-Brexit şi creează premisele reconstruirii relaţiilor.

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a întâmpinat la Paris pe premierul britanic Rishi Sunak cu zâmbetul pe buze. Într-un gest de familiaritate, s-au bătut reciproc pe spate, apoi, în timpul discuţiilor, au convenit să colaboreze mai strâns. A fost „un moment de reconectare”, a declarat Macron într-o conferinţă de presă comună, în timp ce Sunak a spus că a venit timpul pentru o nouă relaţie, pentru o „antantă reînnoită”, o referire la alianţa de la începutul secolului al XX-lea, care a netezit relaţiile diplomatice dintre marile puteri europene.

„Să fim cinstiţi, relaţia dintre ţările noastre a avut parte de provocări în ultimii ani. Astăzi am dus cooperarea la un nivel fără precedent”, a declarat Sunak.

Dincolo de acordul în privinţa migraţiei, cei doi lideri au convenit să avanseze şi în ceea ce priveşte cooperarea în domeniul energiei nucleare, şi-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina şi au promis să consolideze interoperabilitatea forţelor lor militare, inclusiv prin dezvoltarea unor viitoare rachete şi sisteme de apărare aeriană.

MIGRAŢIA, O MIZĂ PENTRU SUNAK

Însă pentru Sunak, migraţia a fost în centrul atenţiei. El încearcă să prezinte acordul ca pe o altă realizare a sa, după ce, în februarie, a convenit cu Bruxelles-ul asupra unor noi condiţii cu privire la Irlanda de Nord. Aflat în funcţie din octombrie, premierul de la Londra a făcut o prioritate din oprirea micilor ambarcaţiuni ce traversează Canalul Mânecii spre Marea Britanie după ce numărul migranţilor care au sosit pe coasta de sud a Angliei a urcat vertiginos la peste 45.000, anul trecut, de cinci ori mai mult decât în ultimii doi ani.

Cooperarea consolidată în materie de migraţie a venit la câteva zile după ce guvernul britanic a introdus, marţi, un controversat proiect de lege pentru a restrânge drastic drepturile de azil, proiect ce a fost puternic denunţat de ONU. Însă Parisul a minimizat impactul, în timp ce Londra a lăsat deoparte criticile din trecut privind inacţiunea franceză la frontiera maritimă.

Sunak a propus o nouă legislaţie pentru a le interzice celor care sosesc în ambarcaţiuni mici să ceară azil, dar pentru asta are nevoie de cooperarea Franţei pentru a intercepta ambarcaţiunile şi pentru a anihila reţelele de trafic de persoane care se află în spatele fluxului de imigranţi din Afganistan, Iran, Siria şi alte state.

Ca parte a noului acord,

 » Mai multe informații aici…