Premierul Ciucă cere simplificarea procedurilor pentru programul „Casa Verde”

Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Mediului, Tanczos Barna, la începutul şedinţei de guvern, să simplifice procedurile pentru programul „Casa Verde”: „Sună foarte bine, dar fără revederea procedurilor şi simplificarea acestora, implementarea va fi la fel de greoaie ca şi până acum”

„Aici este o chestiune care trebuie să rămână în continuare pe agenda de priorităţi, pentru că aşa cum am analizat şi la nivelul Ministerului Dezvoltării aspectele legate de procedurile care trebuie îndeplinite astfel încât să se ajungă în final la obţinerea unui aviz sau la aprobarea unui proiect şi acestea sunt deosebit de greoaie, o birocraţie foarte greu de gestionat, motiv pentru care vă cer ca în continuarea derulării acestor proiecte şi programe, care ele – aşa cum au fost prezentate – sună foarte bine, dar fără revederea procedurilor şi simplificarea acestora, implementarea va fi la fel de greoaie ca şi până acum. De aceea, vă rog ca odată cu lansarea programelor să lansăm şi proceduri noi, simplificate, să fie accesibile tuturor beneficiarilor”, afirmă Nicolae Ciucă.

El spune că pentru programul Casa Verde să fie dublate fondurile alocate, respectiv aproximativ 2 miliarde de euro alocate pentru montarea panourilor fotovoltaice.

„Noutăţile sunt creşterea sumelor date pentru Casa Verde pentru persoanele fizice. (…) Aprobăm un buget de peste 2 mld lei buget pentru finanţarea persoanelor fizice care îşi instaleaza fotovoltaice, dar venim şi cu o noutate în domeniul asistenţei sociale şi acordăm sprijin pentru acele unităţi de cult şi ONG-uri care prestează activitate de asistenţă socială. (…) Noutate este şi programul Rabla Local, prin care, în colaborare cu autorităţile locale, ne propunem să eliminăm din trafic 100.000 de autovehicule vechime de peste 15 ani, poluante”, precizează Tanczos Barna.

Pe ordinea de zi a şedinţei de guvern se află un proiect de hotărâre de guvern pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 al Fondului pentru mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu.

 » Mai multe informații aici…