Centrul Edmond Nicolau, primul centru public din Bucureşti 100% renovat şi amenajat pentru refugiaţii din Ucraina, a fost inaugurat astăzi, 10 martie 2023, în prezenţa primarului Sectorului 2, Radu Mihaiu, şi a reprezentanţilor organizaţiilor partenere în acest proiect, Habitat for Humanity şi UNICEF România. Centrul Edmond Nicolau are o capacitate de cazare de 100 de locuri, fiind ocupat în prezent în proporţie de circa 70%, anunţă vineri Primăria Sectorului 2. Pe lângă cazare, masă şi produse de igienă, refugiaţii beneficiază la centru şi de alte servicii de consiliere şi sprijin, cum ar fi ajutor cu documentele, consiliere psihologică, asistenţă medicală, ajutor la angajare, dar şi alte servicii. Toate acestea au fost posibile datorită unui efort comun, pe termen lung, al Primăriei Sectorului 2, ONG-urilor, voluntarilor, organizaţiilor internaţionale şi donatorilor privaţi.
Potrivit primăriei, ”Centrul este funcţional şi găzduieşte refugiaţi datorită parteneriatului între Primăria Sectorului 2 şi societatea civilă, prin implicarea organizaţiilor Habitat for Humanity şi UNICEF România”.
”Este un exemplu de bună practică pentru administraţiile din România, dar şi un model de colaborare prin care reuşim să ne dovedim solidaritatea prin fapte concrete. Clădirea a fost pusă la dispoziţie de către Primăria Sectorului 2, iar renovarea şi amenajarea au fost posibile datorită contribuţiei şi eforturilor susţinute ale Habitat for Humanity şi UNICEF România. Practic, o clădire de birouri a Colegiului Tehnic Edmond Nicolau a fost transformată într-o casă primitoare, prietenoasă şi confortabilă pentru persoanele care au fugit din calea războiului din Ucraina”, se arată în comunicat.
Primăria precizează că, ”la peste un an de la începerea războiului din Ucraina, Primăria Sectorului 2 continuă să sprijine refugiaţii care provin din medii defavorizate şi au nevoie de susţinere pentru a se putea adapta situaţiei lor actuale”.
„Războiul din Ucraina e o dramă pe care nu o credeam posibilă, la care Sectorul 2 a răspuns prompt şi a ajutat din primul moment. Am deschis în regim de urgenţă centre temporare pentru refugiaţi, am strâns donaţii. Spre Sectorul 2 au venit valuri de oameni izgoniţi din casele lor. Prin centrele noastre au trecut 8.690 de refugiaţi, dintre care 3.000 copii şi 4.000 femei – cifre ce spun mult despre amploarea situaţiei excepţionale. Însă, ziua de azi nu este numai despre gestionarea crizei create de un război stupid, ci, mai ales, despre Oameni. Oameni din instituţii publice, din societatea civilă şi din sectorul privat, care s-au aşezat la aceeaşi masă, şi-au dorit acelaşi lucru şi au avut aceeaşi abordare: să muncească şi să ajute alţi oameni aflaţi într-o situaţie dramatică. Indiferent de legislaţie sau de resursele disponibile, oamenii de suflet au realizat un lucru remarcabil – un centru pentru refugiaţi ce nu se rezumă doar la o clădire renovată şi modernizată, ci şi la un spaţiu primitor ce le oferă refugiaţilor o experienţă cât mai apropiată de ideea de „acasă”. Ţin să mulţumesc tuturor oamenilor de suflet de la Habitat for Humanity, UNICEF, CORE, dar şi doamnei director al Colegiului Tehnic Edmond Nicolau. Mulţumiri speciale tuturor voluntarilor care au pus umărul,