România, printre singurele țări unde încrederea în UE s-a prăbușit după pandemie: Doar 46% mai cred că apartenența la Uniunea Europeană este un lucru bun, față de 62% media europeană

Potrivit celei mai noi ediții ale eurobarometrului, realizată de Parlamentul European, doar 46% dintre români cred azi că apartenența României la Uniunea Eurpoeană este un lucru bun, deși media europeană este de 62%.

Vorbim despre o scădere foarte de consistentă câtă vreme, în 2015, numărul românilor care spuneau că apartenența la UE este un lucru bun era de 68%, peste media europeană de 54%.

Momentul de cotitură al încrederii românilor în Uniunea Europeană a fost pandemia de Covid-19, când Bruxelles-ul a introdus reguli stricte de călătorie condiționate de vaccin. Dacă în 2020 eram încă aproape de media europeană (încrederea românilor – 55%; media europeană – 59%), diferența a crescut constant în ultimii ani, ajungând la 16%.

Imaginea românilor asupra Parlamentului European este totuși cu 10% mai bună, 46% față de 36%.

Totodată, cei mai fericiți în raport cu activitatea Parlamentului European sunt tinerii: 15-24 de ani (53%), 25-39 de ani (54%), 40-54 de ani (47%) și 55+ de ani (38%).

Sondajul a plecat de la premisa că există o diferență de raportare între cei care consideră că Uniunea Europeană are o imagine bună în momentul de față și cei care consideră ca este un lucru bun faptul că țara lor este membră a blocului comunitar.

Astfel, chiar dacă proporția românilor care consideră că Uniunea Europeană are o imagine bună în momentul de față (46%) este foarte aproape de media mică europeană (47%), noi regretăm mai mult calitatea de țară membră (46%), în comparație cu media europenilor (62%).

Eurobarometrul a fost realizat de Kantar, față în față, pe un eșantion de aprox 1000 de respondenți (15 ani +) per sondaj,

Marja de eroare. Pentru această dimensiune a eșantionului, procentul real ar putea varia în următoarele intervale. Exemplu: Dacă în acest document se indică un rezultat de 30%, procentul real la nivelul întregii populații ar putea varia între 27,2% și 32,8%.

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Citește articolele cu aceleași etichete:

incredere

romania

sondaj

uniunea europeana

 » Mai multe informații aici…