Zelenski: Cu cât mai repede industria nucleară rusă va fi supusă sancţiunilor, cu atât mai sigură va fi lumea / Am vorbit cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, joi seara, după atacul masiv cu rachete al Rusiei care a avut loc în cursul zilei şi care a deconectat de la reţeaua electrică inclusiv centrala nucleară de la Zaporojie, că sunt necesare sancţiuni asupra industriei nucleare ruse, pentru ca „lumea să fie mai sigură”, iar Ucraina are nevoie de mai multe mijloace pentru apărarea antiaeriană.

Kievul a mai făcut solicitări către comunitatea internaţională de a sancţiona industria nucleară rusă, dar în Uniunea Europeană, de exemplu, nu este întrunit consensul, din cauza împotrivirii unor state, între care Ungaria şi Bulgaria. 

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că după atacul de joi, soldat cu moartea a şase civili, a vorbit cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care i-a oferit „asistenţă relevantă”.

„Am vorbit cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în special despre sprijinul energetic pentru Ucraina. Am informat-o cu privire la consecinţele atacului statului terorist. Îi sunt recunoscător doamnei Ursula pentru asistenţa relevantă oferită. Bineînţeles, am discutat şi despre problema exercitării de presiuni asupra Rusiei pentru terorism – presiunea sancţiunilor, modalităţi de extindere a sancţiunilor. Apropo, ca urmare a acestei lovituri, centrala nucleară din Zaporojie a fost deconectată din nou de la reţeaua electrică. Aceasta este o situaţie critică. Iar Rusia creează în mod deliberat astfel de situaţii critice la instalaţiile noastre nucleare. Acest lucru înseamnă pur şi simplu, prin definiţie, că Rusia nu poate fi un participant de bună-credinţă în nicio relaţie în domeniul nuclear”, a arătat Volodimir Zelenski. „Cu cât mai repede industria nucleară rusă va fi supusă sancţiunilor, cu atât mai sigură va fi lumea. Nu se poate permite unui stat terorist să folosească pentru teroare nicio instalaţie nucleară, oriunde în lume”, a subliniat Zelenski.

El a mai spus că preşedinta Comisiei Europene a evaluat pozitiv progresele Ucrainei în domeniul anticorupţie, în special aprobarea Strategiei Anticorupţie şi numirea unui nou director al NABU, instituţia care se ocupă de cazurile de corupţie. „Acest lucru este important în contextul continuării progreselor noastre în domeniul integrării europene înainte de începerea negocierilor privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană”, a menţionat Zelenski.

CONSECINŢELE ATACULUI DE JOI

În ceea ce priveşte „atacul masiv” de joi asupra infrastructurii Ucrainei, Zelenski a spus că a dus la întreruperi temporare ale alimentării cu energie electrică, căldură şi apă în mai multe regiuni şi oraşe, Harkov şi Jîtomîr având situaţia cea mai dificilă, dar dificultăţi există şi la Odesa, în regiunile Dnipropetrovsk, Kiev şi Zaporojie.

„Echipele de reparaţii, inginerii energeticieni, autorităţile locale şi guvernul central – toată lumea va lucra atât timp cât va fi necesar pentru a restabili alimentarea cu energie electrică în oraşele şi districtele în care există probleme”, a promis preşedintele.

Pe de altă parte, liderul ucrainean a menţionat meritele forţelor aeriene, care au reuşit să anihileze rachetele ruseşti în special la Dnipro, Odesa şi Herson. „Sunt recunoscător tuturor celor din lume care realizează cât de important este să oferim protecţie deplină cerului ucrainean şi tuturor celor care sunt gata să ne ajute să garantăm o viaţă normală pentru oameni”,

 » Mai multe informații aici…