BUCUREŞTI | Scris de News.ro | astăzi, 22:32
Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane a organizat, în cursul anului 2022, în parteneriat cu instituţii şi organizaţii neguvernamentale, 280 de sesiuni de informare şi instruire a categoriilor socio-profesionale care pot intra în contact cu victime sau potenţiale victime ale traficului de persoane. Activităţile de instruire şi informare s-au adresat unui număr de peste 6.100 de persoane.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, sâmbătă, de ANITP, sesiunile de instruire şi informare privind detectarea, identificarea şi referirea potenţilelor victime ale traficului de persoane sunt adresate unei unor specialişti si categorii socio-profesionale care pot intra în contact cu persoane vulnerabile, precum: poliţişti, procurori, judecători, poliţişti de frontieră, poliţişti de imigrari, asistenţi sociali, psihologi, asistenţi maternali, inspectori de muncă, mediatori culturali, operatori 112, cadre medicale, preoţi, cadre didactice, personal hotelier etc.
”Traficul de persoane este în continuare asociat cu prejudecăţi colective şi stereotipuri sociale referitoare la victimă, menţinându-se de asemenea şi opinia conform căreia o persoană merită să suporte consecinţele exploatării, dacă aceasta nu a dat dovadă de vigilenţă şi precauţie în momentul în care a fost recrutată. Aceste idei preconcepute sunt ocazional vehiculate, nu obligatoriu într-o manieră explicită, şi de categorii profesionale care prin natura profesiei intră în contact cu persoane vulnerabile cu risc de traficare, aspect ce poate afecta rezultatele pozitive ale demersurilor antitrafic. Pentru contracararea unor astfel de stereotipuri, dar şi pentru a îmbunătaţi procesul de detectare si identificare a potenţialelor victime ale traficului, specialiştii antitrafic din cadrul Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane continuă să întreprindă activităţi pentru informarea constantă a categoriilor profesionale care pot intra în contact cu potenţiale victime ale traficului de persoane”, arată sursa citată.
Instruirile organizate în anul 2022 au vizat în special teme precum detectarea, identificarea şi asistenţa victimelor traficului, investigarea cazurilor de trafic de persoane, dar şi gestionarea cazurilor de trafic, în baza unei abordări centrate pe victimă.
”Anul 2022 a însemnat, în contextul conflictului armat din Ucraina, şi adaptarea sesiunilor de instruire prin includerea unei noi categorii de persoane vulnerabile – refugiaţii ucraineni, în special femei şi copii. Astfel, au fost intensificate sesiunile de instruire şi recunoştere a indicatorilor de trafic adresate specialiştilor, voluntarilor şi lucrătorilor sociali care intră în contact cu persoane refugiate din Ucraina. Mesajele transmise au fost adaptate noilor realităţi pentru a facilita detectarea si identificarea rapidă a potenţialelor victime ale traficului şi cunoşterea mecanismului de acţiune al sistemului antitrafic românesc”, afirmă reprezentanţii Agenţiei.
ANITP prezintă indicatori generali care pot reprezenta repere în identificarea unei victime a traficului de persoane:
”1. Vârsta – cu cât este mai mică vârsta unei persoane cu atât este mai vulnerabilă, coroborat desigur şi cu alţi factori. Cu toate acestea, şi vârsta înaintată poate creşte vulnerabilitatea persoanelor şi să îi expună riscului de exploatare, în special în cazul în care nu există certitudinea identificării de resurse de satisfacere independentă a nevoilor de locuire sau hrană.
2. Naţionalitatea – cu precizarea că nu există nicio naţionalitate exclusă sau în totalitate implicată în aceste procese,