Bogdan Aurescu, la o nouă reuniune în format G7+, pe tema susţinerii infrastructurii energetice a Ucrainei: A subliniat gravitatea atacurilor ruse asupra infrastructurii critice şi iresponsabilitatea afectării funcţionării centralelor nucleare

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a participat vineri la o nouă reuniune în format G7+ la nivel de miniştri de externe, pe tema susţinerii infrastructurii energetice a Ucrainei, la invitaţia secretarului de stat al SUA, Antony Blinken şi a ministrului afacerilor externe al Japoniei, Hayashi Yoshimasa, care au co-prezidat întâlnirea în format videoconferinţă. Ministrul a subliniat gravitatea atacurilor ruse asupra infrastructurii critice a Ucrainei în general, cu accent pe iresponsabilitatea afectării funcţionării centralelor nucleare – astfel cum a fost cazul foarte recent al bombardamentelor ruse care au afectat alimentarea cu energia electrică necesară pentru răcirea sistemelor esenţiale ale centralei nucleare Zaporizhzhia. Ministrul de externe Bogdan Aurescu a punctat, de asemenea, impactul războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova şi eforturile României în sprijinul securităţii energetice a acestui stat.

Potrivit MAE, Reuniunea G7+ din 10 martie 2023 a fost a treia desfăşurată în acest format, prima fiind organizată în România, la 29 noiembrie 2022, în marja reuniunii miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO, găzduită de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

”La reuniune a luat parte şi ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, care a informat statele participante la acest format cu privire la cele mai recente evoluţii din Ucraina în domeniul infrastructurii energetice, precum şi cu privire la priorităţile în materie de asistenţă necesară din partea comunităţii internaţionale”, precizează MAE. 

MAE arată că în intervenţia sa, ”şeful diplomaţiei române Bogdan Aurescu a subliniat gravitatea atacurilor ruse asupra infrastructurii critice a Ucrainei în general, cu accent pe iresponsabilitatea afectării funcţionării centralelor nucleare – astfel cum a fost cazul foarte recent al bombardamentelor ruse care au afectat alimentarea cu energia electrică necesară pentru răcirea sistemelor esenţiale ale centralei nucleare Zaporizhzhia”. 

”Referindu-se la eforturile României în sprijinul nevoilor de energie ale Ucrainei, şeful diplomaţiei române a evidenţiat rolul ţării noastre în asigurarea transferului de sute de generatoare care suplinesc deficitul de aprovizionare cu electricitate rezultat din întreruperile din reţeaua electrică a Ucrainei supusă bombardamentelor Rusiei”, se afirmă în comunicat.

MAE arată că ministrul Aurescu a subliniat, totodată, gradul ridicat de mobilizare al autorităţilor locale, inclusiv a celor din Iaşi, Constanţa, Cluj-Napoca, Timişoara şi Bucureşti, al societăţii civile şi al mediului de afaceri, în sensul realizării unor donaţii de generatoare către comunităţile locale din Ucraina afectate de atacurile forţelor armate ale Rusiei asupra infrastructurii energetice.

”Ministrul de externe Bogdan Aurescu a punctat, de asemenea, impactul războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova şi eforturile României în sprijinul securităţii energetice a acestui stat”, mai precizează MAE. 

La reuniune au mai luat parte miniştrii afacerilor externe sau alţi înalţi reprezentanţi din statele G7 (pe lângă SUA şi Japonia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Regatul Unit), Ucraina, precum şi din Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Suedia şi Norvegia, alături de reprezentanţi ai Uniunii Europene, Comunităţii Energetice Europene, BERD, PNUD şi ai Băncii Mondiale.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre,

 » Mai multe informații aici…