Congresul SUA a aprobat declasificarea informaţiilor privind originea pandemiei

Congresul SUA a adoptat vineri o lege care ordonă serviciilor de informaţii americane să-şi declasifice informaţiile privind originea pandemiei, în contextul în care ipoteza unei scurgeri dintr-un laborator din China a revenit în prim plan, informează Agerpres.

Aleşii Camerei Reprezentanţilor au votat legea în unanimitate, un eveniment rar în politica americană. Aceasta a fost adoptată deja în Senat cu sprijinul celor două partide iar preşedintele Joe Biden urmează să promulge legea.

Directoarea pentru Informaţii Naţionale, Avril Haines, va avea apoi la dispoziţie 90 de zile pentru a declasifica „orice informaţii despre potenţiale legături dintre Institutul de Virologie din Wuhan şi originea coronavirusului”.

COVID-19 a apărut în provincia chineză Wuhan și s-a răspândit în întreaga lume, ucigând cel puţin şapte milioane de oameni.

Comunităţile ştiinţifice şi de informaţii au căutat imediat să determine originea virusului pentru a preveni şi a combate mai eficient o viitoare pandemie.

Audiată în această săptămână în Congres, Avril Haines a subliniat că există un consens asupra faptului că nu este vorba de „nici de o armă biologică, nici de o manipulare genetică”.

Comunitatea de informaţii americană este împărţită însă între susţinătorii ipotezei „unei scurgeri din laborator” şi cei ai „expunerii la un animal contaminat”, a menţionat Avril Haines.

Editor : D.R.

 » Mai multe informații aici…