Finlanda promite avioane F-18 pentru Kiev. Zelenski: Rusia a tras peste 5.000 de rachete asupra Ucrainei, de la începutul războiului

Rusia a tras până acum, de la începutul războiului, peste 5.000 de rachete și a folosit peste 1.000 de drone în atacurile asupra orașelor și infrastructurii ucrainene, conform lui Volodimir Zelenski. Anunțul vine după cel mai recent atac masiv cu rachete, în care armata rusă a tras într-o singură seară 81 de rachete, inclusiv hipersonice, asupra Ucrainei. Concomitent, premiera finlandeză Sanna Marin a anunțat după o discuție avută cu Zelenski, faptul că Finlada ar putea , împreună cu „alte țări aliate” să ia în calcul furnizarea de avioane F-18 Ucrainei.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

„Cred că putem discuta despre avioane de luptă F/A-18 Hornet, dacă e posibil să le oferim Ucrainei și de ce fel de antrenament (pentru piloți) e nevoie”, a spus premiera Finlandei, Sanna Marin.

Marin a precizat că o astfel de discuție poate fi inițiată în Finlanda, din moment ce guvernul de la Helsinki intenționează să înlocuiască avioanele F/A-18 din dotare cu avioane F-35.

Premiera finlandeză a accentuat că discuția legată de avioane de luptă pentru Ucraina se află într-o „fază inițială”

Finlanda dispune în acest moment de 55 de avioane de luptă F/A-18 (avioane de luptă și de atac la sol) și alte modele mai vechi de avioane britanice Hawk, folosite în scop de antrenament. Finlanda a anunțat cî intenționează să achiziționeze 64 de avioane multirol de ultimă generație F-35 din SUA, care ar putea fi livrate începând cu 2026.

Șeful forțelor aeriene ucrainene, generalul-locotenent Micol Oleșciuc a declarat zilele trecute că forțele Kievului au primit sisteme antiaeriene NASAMS, Iris-T sau Crotale, precum și sisteme Gepard și așteaptă achiziția de sisteme Patriot sau Aster 30 Mamba.

„Aliații noștri știu exact de ce are nevoie Ucraina și în special forțele aeriene (ucrainene): avioane de luptă multirol moderne și sisteme de apărarea antiaeriană moderne cu rază lungă și medie de acțiune”, a spus oficialul ucrainean, citat de Kyiv Independent.

Kievul ia măsuri drastice împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene, aflată sub autoritatea patriarhului Kiril al Moscovei

Oficialii ucraineni au ordonat unei aripi istorice aliniate cu Rusia a Bisericii Ortodoxe să părăsească un complex mănăstiresc din Kiev, cea mai recentă decizie împotriva unei confesiuni privite cu profundă suspiciune de guvern, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Kievul ia măsuri drastice împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene (BOU), aflată sub autoritatea patriarhului Moscovei după ce Rusia şi-a lansat invazia anul trecut, pe motiv că este pro-rusă şi colaborează cu patriarhul Chiri/Kirill I al Moscovei, care a sprijinit ferm invazia.

BOU susţine că a rupt legăturile cu Rusia şi cu patriarhia Moscovei şi se declară victima unei vânători politice de vrăjitoare.

Ministerul Culturii din Ucraina a declarat că BOU a primit ordin să părăsească complexul mănăstiresc Lavra Pecerska din Kiev, vechi de 980 de ani, unde îşi are sediul. Într-o declaraţie, ministerul a spus că o anchetă a dezvăluit că BOU „a încălcat termenii acordului privind utilizarea proprietăţii de stat”,

 » Mai multe informații aici…