Furtuna de iarnă Pineapple Express a provocat inundaţii şi alunecări de teren în California – VIDEO

Ploile torenţiale au provocat inundaţii şi alunecări de teren în California, închizând drumuri, tăind copaci şi stârnind temeri de avalanşă, în ultima furtună de iarnă care a lovit statul american, relatează BBC.

Preşedintele Joe Biden a oferit asistenţă federală de urgenţă în legătură cu valul atmosferic, cunoscut sub numele de „Pineapple Express”.

Serviciul Naţional de Meteorologie (NWS) a avertizat despre un risc ridicat de precipitaţii excesive pe tot parcursul weekendului.

Acesta este al 10-lea aşa-numit râu atmosferic în această iarnă.

Râurile atmosferice apar atunci când apa se evaporă în aer şi este transportată de vânt, formând curenţi lungi care curg pe cer precum râurile curg pe uscat. Ele pot duce la ploi torenţiale şi zăpadă.

Această furtună – care a început joi – este cunoscută drept „Pineapple Express” deoarece aduce umiditate subtropicală caldă peste Pacific, din apropierea Hawaii.

„Vieţile şi proprietăţile sunt în mare pericol”, a transmis NWS. „Zonele care în mod normal nu se confruntă cu inundaţii rapide se vor inunda”.

Aproape toţi cei 39 de milioane de locuitori ai Californiei au fost sub avertizare meteo de vineri.

Se preconizează că cele mai puternice precipitaţii vor afecta centrul Californiei, în timp ce „cantităţi mari de zăpadă abundentă” ar putea ajunge în părţi din nordul Californiei şi lanţul muntos Sierra Nevada, unde sunt posibile şi alunecări de noroi şi alunecări de pietre, potrivit NWS.

Large avalanche in Provo Canyon around 310pm. pic.twitter.com/cIJUKh0qrU

— Scott Jensen (@sjensengoblue) March 10, 2023

Autorităţile i-au îndemnat pe rezidenţii din California să evite drumurile baricadate şi inundate.

Pericolul de avalanşă în Munţii Sierra Nevada a crescut la nivelul patru din cinci.

Aproape 10.000 de rezidenţi din California au fost sub ordine de evacuare vineri seara, potrivit directorului serviciilor de urgenţă al statului.

Aproape 50.000 de case şi firme au rămas fără curent electric, potrivit site-ului web PowerOutage.us.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

 » Mai multe informații aici…