Marea Britanie suspectează mai mulţi cetăţeni ruşi că au folosit firme britanice pentru a spăla profituri ilegale generate de pe urma războiului. Sursele susţin că o firmă din Regatul Unit ar putea transporta ilegal cereale ucrainene

Guvernul britanic bănuieşte că mai mulţi cetăţeni ruşi au exploatat controalele laxe ale autorităţilor în încercarea de a spăla profiturile generate în urma războiului din Ucraina, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune, scrie Bloomberg.

În ultimii ani, agenţiile britanice de aplicare a legii au identificat un număr mare de companii false constituite în Regatul Unit de către cetăţeni din mai multe ţări, probabil în scopul spălării de bani sau al evaziunii fiscale, au declarat persoanele respective, care au cerut să nu fie menţionate, din cauza naturii confidenţiale a subiectului. 

Sute dintre aceste firme au fondatori ruşi, iar unele companii controlate de aceştia încearcă acum să exploateze războiul din Ucraina pentru a obţine câştiguri financiare, conform surselor citate.

Guvernul britanic este în curs de a consolida legile pentru a reforma Registrul societăţilor comerciale şi pentru a lua măsuri drastice împotriva criminalităţii financiare. Proiectul de lege privind criminalitatea economică şi transparenţa corporativă a fost introdus în Parlament la 22 septembrie şi urmăreşte să acorde Registrului societăţilor mai multe puteri pentru a descoperi cine formează companii ilicite şi pentru a investiga suspiciunile de fraudă.

Administraţia afirmă că are unele dintre cele mai stricte controale împotriva spălării banilor din lume, iar noua lege va contribui la reducerea miilor de companii înregistrate în Marea Britanie folosite pentru a facilita spălarea de bani, frauda, finanţarea terorismului şi achiziţiile ilegale de arme. 

Una dintre companiile ilicite identificate de autorităţile britanice este înregistrată la o adresă de birou din Londra şi figurează în registrele de navigaţie ca proprietar al unui transportator de cereale. Nava este suspectată că transportă ilegal cereale din Ucraina şi că încalcă sancţiunile internaţionale, potrivit surselor menţionate.

Compania are trei actuali şi foşti ofiţeri înscrişi în Companies House, registrul britanic al companiilor, toţi fiind cetăţeni ruşi. Nici ei şi nici compania nu au operaţiuni vizibile în Londra.

 » Mai multe informații aici…