Vremea apusă a bărbaților din jurul meu

Vremea Apusă A Bărbaților Din Jurul Meu | Libertatea

Mergi direct la conținut »

Salvează articol

Te uiți la contactele din telefon. Nu sunt multe. (Altă treabă n-ai de făcut?) Verifici „convorbirile recente”. Aceleași nume. Poate că a venit vremea să renunți la unul, doi sau chiar la toți, dacă ai puterea. Gândește-te! 

Unul își numără zilele până la pensie. Ca un soldat în termen care își ținea AMR-ul, în anii de demult. Când se îmbată îți vorbește despre zilele rămase și ce-o să facă după ce va ieși la pensie. Ce-o să facă? Habar n-are. Nimic.  

Altul își caută un serviciu, de trei ani își caută, a fost concediat înainte de pandemie și de atunci tot caută. Nimeni n-are chef de-un boșorog ca el, deși mai are opt ani până la pensie. Trage mâța de coadă pe banii nevestei. 

Celălalt aleargă prin oraș cu mașina, ducând mâncare la clienții serviciului de curierat. Abia mai vorbește de obosit ce este. Vorbește cu pauze lungi, foarte lungi, te-ai obișnuit să-i asculți pauzele, odată l-ai auzit cum sforăie, monoton, ritmat, ai închis telefonul cu grijă. 

Ultimul este cam chior, pensionat cu handicap de vedere, locuiește singur, nevastă-sa a băgat divorțul și l-a dat afară din casă. Se descurcă singur. Se descurcă pe lumină, dar seara se retrage în casă, la televizor, nu se descurcă pe întuneric. 

Povești cotidiene, la telefon

Toți sunt de vârste apropiate cu tine. Nu se cunosc unul cu altul. Tu ești prietenul lor. Ei sunt prietenii tăi. A venit vremea să renunți la unul, doi sau chiar la toți. Pentru că nu există zi în care să nu te sune vreunul sau să nu-l suni pe câte unul. Stați la povești. O oră, chiar și două. Povești cotidiene: ce mai zice presa, ce se mai întâmplă în țară și în lume, „amintiri din epoca de aur”, din tinerețe, din tranziție, faceți și desfaceți trecutul și prezentul. Nu vorbiți despre starea vremii, plouă, ninge, bate vântul, ei știu că subiectul ăsta te enervează: fără vreme! E vremea voastră. Când discuția lâncezește, te grăbești să închei cu promisiunea: „Ne auzim!”. Promisiune respectată. Vorbești cu câte unul în fiecare zi. Chiar și cu toți patru, pe rând, într-o zi ploioasă. Rareori vorbiți despre femei. Ce valoare mai au femeile în viețile voastre din prezent? Cel care se pregătește să se pensioneze își mai amintește de-o partidă cu una „bună” din tinerețe, dar ți se pare un libidinos mincinos. Pensionarul cu handicap mai încearcă să intre într-o relație,

 » Mai multe informații aici…