Zelenski: Începem să discutăm cu Norvegia despre posibilităţile unei misiuni de antrenament pentru piloţii noştri / Ucrainenii sunt puternici atunci când au grijă unii de alţii şi liberi atunci când se apără singuri

Scris de News.ro | ieri, 23:50

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit vineri seara ucrainenilor despre eroii ţării, în condiţiile în care în cursul zilei au avut loc funeraliile unui militar celebru şi îndrăgit al ţării, poreclit „Da Vinci”, care a murit pe frontul de la Bahmut. Liderul de la Kiev a prezentat, de asemenea, situaţia din ţară, după atacul masiv cu rachete de joi, iar la capitolul contacte diplomatice a menţionat discuţii cu premierul Finlandei şi cu ministrul apărării din Norvegia, anunţând că sunt discuţii pentru ca piloţii ucraineni să se antreneze în această ţară.

„Astăzi, am avut onoarea de a-i înmâna mamei lui „Da Vinci” Dmitro Koţiubailo Crucea Meritul Militar. Despărţirea de Dmitro a avut loc astăzi. Şi le mulţumesc tuturor celor care au venit la ceremonia de rămas bun pentru „Da Vinci”, tuturor celor care ar fi vrut să vină, dar în prezent sunt pe front, în armată, în spital. Este foarte important. Este important ca Ucraina să îşi onoreze eroii şi să demonstreze lumii ce fel de oameni îşi dau viaţa pentru libertatea poporului nostru şi a întregii Europe. Sunt recunoscător tuturor. Amintiţi-vă astăzi de Dmitro, vă rog să vă amintiţi de toţi cei care ne-au fost luaţi de acest război – de la 24 februarie, din 2014. Veşnică amintire eroilor!”, a spus preşedintele Zelenski. 

El i-a remarcat pe soldaţii care luptă în regiunea Doneţk, centrul celor mai acerbe lupte, spunând că în fiecare zi ei dau motive bune de recunoştinţă şi aduc rezultate bune pentru Ucraina.

„Separat, aş dori să le mulţumesc astăzi soldaţilor din unitatea de informaţii a apărării Şaman – pentru Bahmut, pentru participarea lor puternică la apărarea oraşului. Mulţumesc soldaţilor brigăzii 44 de artilerie, care luptă în apropiere de Zaporojie. Distrugeţi cu îndemânare poziţiile şi echipamentele inamicului. Vă mulţumim băieţi pentru asta!” – li s-a adresat preşedintele.

Liderul de la Kiev a anunţat că a semnat un decret pentru decorarea unor soldaţi şi i-a nominalizat pe cei din Batalionul 24 de asalt al Forţelor Armate ale Ucrainei.

„Ucrainenii sunt puternici atunci când au grijă unii de alţii. Ucrainenii sunt liberi atunci când se apără”, le-a transmis Zelenski compatrioţilor.

În privinţa situaţiei de pe linia frontului, Volodimir Zelenski a spus că a discutat în cadrul şedinţei cu liderii militari despre apărarea statului „la est şi la sud, la graniţă”, iar la Bahmut sunt studiate în continuare posibilităţile de consolidare, perpsectiva unei retrageri părând a fi exclusă în continuare de şeful statului.

El a spus că atenţia militarilor se concentrează pe protecţia Hersonului şi a comunităţilor din regiunea Dnipropetrovsk, regiunea Cernihiv şi regiunea Sumî, fiind evaluate necesităţile de muniţie şi aprovizionare.

După atacul masiv cu rachete de joi, care a vizat infrastructura energetică a  ţării, la Harkov sunt mulţi abonaţi încă deconetctaţi, iar oraşul are şi probleme cu comunicaţiile, a anunţat Zelenski. În schimb, în regiunea Harkov
începând de vineri seară, alimentarea cu energie electrică a fost restabilită pentru majoritatea consumatorilor.

 » Mai multe informații aici…