Arabia Saudită și Iran reiau legăturile, într-un acord intermediat de Beijing. China, o nouă provocare pentru SUA în Orientul Mijlociu

Iranul şi Arabia Saudită au convenit să reia relaţiile diplomatice, a anunţat media de stat iraniană, citând un comunicat comun al celor două state. Dialogul dintre cele două țări, care au rupt relațiile în urmă cu peste șapte ani, a fost intermediat de China, care, potrivit analiștilor, își face pași tot mai apăsați pentru consolidarea rolului de lider în regiunea Orientului Mijlociu. Restabilirea relațiilor între cele două țări va avea consecințe globale, de la conflictul din Yemen, unde fiecare parte susține câte o tabără, până la Casa Albă, care este un aliat al saudiților, dar inamic declarat al Teheranului.

„Iranul şi Arabia Saudită au convenit în urma tratativelor să reia relaţiile diplomatice şi să redeschidă ambasadele şi reprezentanţele diplomatice într-un interval de maximum două luni”, a transmis vineri agenţia de presă iraniană Irna, potrivit AFP, peluată de Agerpres.

Iranul şi Arabia Saudită au rupt relaţiile în 2016, după atacarea misiunilor diplomatice saudite de către manifestanţi în Iran în urma executării de către Riad a unui important cleric şiit. Teheranul şi Riadul susţin tabere rivale în mai multe conflicte din regiune, mai ales în Yemen. Iranul are o influenţă preponderentă în Irak şi Liban şi sprijină regimul preşedintelui Bashar al-Assad în Siria.

Un dialog între Iranul şiit şi Arabia Saudită sunnită fusese iniţiat la Bagdad, însă ultima reuniune s-a desfăşurat în aprilie 2022. Ministrul iranian a avut o scurtă întâlnire cu omologul său saudit în marja unei reuniuni regionale în Iordania în decembrie 2022.

Anunţul de vineri vine după negocierile purtate la Beijing de reprezentanţi ai celor două importante state din Orientul Mijlociu.

SUA „salută” acordul, dar fără optimism

Administraţia Biden a „salutat” vineri anunţul privind restabilirea în următoarele două luni a relaţiilor diplomatice între Riad şi Teheran, însă a precizat că „rămâne de văzut dacă Iranul îşi va îndeplini obligaţiile”, potrivit unui purtător de cuvânt al administraţiei americane.

Pentru Washington, acest acord reprezintă o oportunitate de a pune capăt războiului civil în Yemen, unde Arabia Saudită şi Iranul susţin tabere opuse.

„Ne-ar plăcea ca acest război din Yemen să se încheie şi acest acord ar putea permite să ajungem la această finalizare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

Arabia Saudită conduce coaliţia ce susţine guvernul yemenit, în timp ce Iranul este suspectat că oferă ajutor rebelilor houthi, de confesiune şiită.

Însă executivul american nu este optimist.

„Vom vedea. Trebuie într-adevăr să vedem dacă Iranul îşi va îndeplini obligaţiile legate de acord. Acesta nu este un regim obişnuit să se ţină de cuvânt”, a adăugat John Kirby.

Aliate ale Arabiei Saudite, SUA sunt inamic înveterat al Iranului.

Consecințe asupra conflictului din Yemen

De la războiul din Yemen la influenţa tot mai mare a Chinei în Orientul Mijlociu, restabilirea legăturilor dintre Arabia Saudită şi Iran va avea repercusiuni în întreaga regiune şi dincolo de ea, potrivit opiniilor unor analişti consultați de AFP,

 » Mai multe informații aici…