Autorităţile americane pregătesc duminică ”măsuri concrete” pentru a stabiliza depozitele de la Silicon Valley Bank şi a preveni extinderea crizei

Autorităţile americane pregătesc duminică ”măsuri concrete” pentru a stabiliza depozitele de la Silicon Valley Bank şi pentru a opri orice consecinţă mai amplă a prăbuşirii acestei bănci, au declarat pentru Reuters surse familiare cu problema.

Oficialii administraţiei Biden au lucrat în weekend pentru a evalua impactul prăbuşirii SVB Financial Group, bancă axată pe startupuri din sectorul tehnologiei, cu o atenţie deosebită asupra sectorului capitalului de risc şi băncilor regionale, au spus sursele.

Anterior, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că lucrează cu autorităţile de reglementare pentru a răspunde la implozia SVB, care a devenit vineri cea mai mare bancă care a eşuat de la criza financiară din 2008.

Prăbuşirea bruscă a SVB a tulburat pieţele şi a lăsat blocate miliarde de dolari aparţinând companiilor şi investitorilor, dar Yellen a exclus salvarea acesteia, pe fondul temerilor cu privire la o consecinţă mai amplă în sectorul bancar regional din SUA şi nu numai.

Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), care a fost numită administrator judiciar, încerca să găsească o altă bancă dispusă să fuzioneze cu SVB, au declarat vineri persoane familiare cu problema.

Yellen a spus că lucrează îndeaproape cu autorităţile de reglementare bancare pentru a proteja deponenţii.

”Vrem să ne asigurăm că necazurile care există la o bancă nu creează contagiune altora care sunt solide”, a spus Yellen pentru emisiunea CBS News Sunday Morning.

”Să fiu clar că, în timpul crizei financiare, au fost investitori şi proprietari de bănci mari sistemice care au fost salvaţi… iar reformele care au fost puse în aplicare înseamnă că nu vom mai face asta”, a spus ea.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor a SUA, Kevin McCarthy, a declarat la News Sunday Morning Futures că administraţia preşedintelui Joe Biden şi Rezerva Federală a Statelor Unite lucrează pentru a face un anunţ înainte de deschiderea pieţelor.

McCarthy nu a oferit detalii, dar a spus că speră că anunţul va veni mai târziu duminică.

Reuters nu a reuşit să stabilească dacă se va ajunge la o tranzacţie pentru bancă.

Unii directori din industrie au spus că o astfel de înţelegere ar fi considerabilă pentru orice bancă şi ar cere probabil autorităţilor de reglementare să ofere garanţii speciale şi să acorde alte facilităţi oricărui cumpărător.

Cu active de 209 miliarde de dolari, banca din Santa Clara, California, era a 16-a mare bancă din SUA, ceea ce face ca lista potenţialilor cumpărători să fie relativ scurtă, au spus aceştia sub rezerva anonimatului.

Fed şi FDIC analizează crearea unui fond care să permită autorităţilor de reglementare să sprijine mai multe depozite la băncile care au probleme, a raportat Bloomberg.

Autorităţile de reglementare au discutat despre un nou vehicul special, în conversaţiile cu directorii din sectorul bancar, şi sperau că o astfel de măsură îi va linişti pe deponenţi şi va ajuta la controlul oricărei panici.

Cu toate acestea, nu este clar dacă autorităţile de reglementare vor avea sprijin politic pentru a arunca un colac de salvare pentru SVB,

 » Mai multe informații aici…