Directorii companiilor de tehnologie din SUA şi fondatori precum şeful OpenAI, Sam Altman, au încercat în weekend să salveze firmele rămase fără bani după prăbuşirea SVB

PALO ALTO, California | Scris de Anca Dumitrescu | astăzi, 19:22

Directori companiilor de tehnologie, proeminenţi investitori de risc şi fondatori de firme, inclusiv CEO-ul OpenAI, Sam Altman, au încercat în weekendul trecut să menţină în viaţă firmele rămase fără bani după prăbuşirea Silicon Valley Bank, transmite Reuters.

Eşecul dramatic de vineri al băncii, care se concentrează pe startupurile tehnologice, este cel mai mare de la criza financiară din 2008.

A zguduit pieţele globale, a dus la scăderea puternică a acţiunilor bancare şi i-a lăsat pe antreprenorii din California să îşi facă griji cu privire la plata salariilor.

Pentru a evita ceea ce Garry Tan, CEO-ul acceleratorului de startupuri Y Combinator, a numit un potenţial ”eveniment cu nivel de extincţie” în sectorul tehnologic, directorii din industrie au acţionat rapid să facă tot ce pot pentru a salva întreprinderile mici.

Altman, care conduce una dintre cele mai populare companii din Silicon Valley, a salvat câţiva antreprenori cu bani proprii, potrivit unui mesaj pe Twitter al fratelui său şi al unui beneficiar care a vorbit cu Reuters.

”Rămăseam fără opţiuni, aşa că i-am trimis un e-mail”, a spus Doktor Gurson, CEO al Rad AI, într-un interviu de sâmbătă. În decurs de o oră sau două, Altman a răspuns, oferindu-i o sumă de şase cifre: suficiente pentru a face ştatul de plată şi cu nicio condiţie ataşată, doar o cerere de returnare a fondurilor odată ce Gurson este capabil, a spus el.

Solicitat pentru comentarii, Altman a spus pentru Reuters: ”Îmi amintesc de investitorii care m-au ajutat când conduceam un startup şi chiar aveam nevoie de ei şi încerc mereu să plătesc”.

Henrique Dubugras, co-CEO al startupului fintech Brex, şi-a petrecut weekendul lucrând la telefon, după ce compania sa a anunţat vineri o linie de credit de urgenţă pentru a ajuta startupurile să-şi plătească salariile următoare.

Începând de sâmbătă seara, el a spus că Brex a primit o cerere de 1,5 miliarde de dolari de la aproape 1.000 de companii.

”Încercăm să înscriem creditori până la sfârşitul zilei de mâine. Toată lumea sprintează”, a spus el.

Chiar şi micile startupuri intră în acţiune pentru a-i ajuta pe alţii.

Aleem Mawani, fondatorul Streak, o companie cu aproximativ 30 de angajaţi, a scris vineri pe Twitter că va împrumuta bani personali fără nicio condiţie altor startupuri mici, îngrijorate de plata personalului.

El a spus că a avut apoi discuţii cu câteva companii şi că urmărea să acorde prioritate împrumuturilor pentru cei care trăiesc din cec la cec.

”Sunt un fondator şi ştiu cât de îngrozitor ar fi să nu faci ştatul de plată”, a spus Mawani într-un interviu.

Până sâmbătă seara, peste 3.500 de directori executivi şi fondatori, reprezentând aproximativ 220.000 de lucrători, au semnat o petiţie lansată de Y Combinator, prin care au făcut apel direct la secretarul de Trezorerie al SUA, Janet Yellen,

 » Mai multe informații aici…