Iranul va cumpăra avioane de luptă Su-35 din Rusia – presă

TEHERAN | Scris de News.ro | astăzi, 00:41

Iranul a ajuns la un acord pentru a cumpăra avioane de vânătoare avansate Su-35 din Rusia, a anunţat sâmbătă presa de stat iraniană, ceea ce ar marca extinderea cooperării militare bilaterale în virtutea căreia Moscova a putut folosi drone de fabricaţie iraniană în războiul din Ucraina, relatează Reuters.

„Avioanele de luptă Suhoi-35 sunt acceptabile din punct de vedere tehnic pentru Iran şi Iranul a finalizat un contract pentru achiziţionarea lor”, a anunţat postul de televiziune IRIB, citând misiunea Iranului la ONU.

Din partea Rusiei nu există nicio confirmare a acordului, ale cărui detalii nu au fost dezvăluite.

Sursa iraniană a mai spuns că Teheranul s-a interesat, de asemenea, de cumpărarea de avioane militare de la alte câteva ţări, neidentificate.

Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, la Teheran, în iulie anul trecut, subliniind legăturile lor mai strânse în faţa presiunilor occidentale privind războiul din Ucraina.

Iranul a recunoscut că a trimis drone către Rusia, dar spune că acestea au fost livrate înainte de invazia Moscovei din Ucraina. Pe de altă parte, Moscova neagă faptul că forţele sale folosesc drone de fabricaţie iraniană în Ucraina, deşi multe au fost doborâte şi recuperate acolo.

Forţele aeriene ale Iranului au doar câteva zeci de avioane de atac: avioane ruseşti, precum şi modele americane învechite, achiziţionate înainte de Revoluţia iraniană din 1979.

În 2018, Iranul a declarat că a început producţia avionului de vânătoare Kowsar, proiectat la nivel local, pentru a fi folosit în forţele sale aeriene. Unii experţi militari consideră că avionul este o copie fidelă a unui F-5 produs pentru prima dată în Statele Unite în anii 1960.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

 » Mai multe informații aici…