Istoria îl va trage la răspundere pe Donald Trump, afirmă fostul vicepreşedinte Mike Pence

WASHINGTON | Scris de News.ro | astăzi, 15:40

Fostul vicepreşedinte american Mike Pence a declarat sâmbătă că istoria îl va trage la răspundere pe fostul său şef, preşedinte american Donald Trump, „pentru rolul său” în asaltul asupra Capitoliului din 2021, a relatat presa americană.

„Preşedintele Trump s-a înşelat. Nu avea dreptul să anuleze alegerile, iar cuvintele sale nesăbuite mi-au pus în pericol familia şi pe toţi cei prezenţi la Capitoliu în acea zi şi ştiu că istoria îl va trage la răspundere pe Donald Trump”, a declarat Mike Pence într-un discurs rostit la Gridiron Dinner, o gală organizată de jurnalişti la care participă personalităţi politice de prim rang.

„Ceea ce s-a întâmplat în acea zi a fost o ruşine”, a spus el sâmbătă. „Şi ar fi o bătaie de joc la adresa decenţei să o prezinţi în alt mod. Atât timp cât voi trăi, nu voi minimiza niciodată, niciodată, suferinţele care s-au produs, vieţile pierdute sau eroismul forţelor de ordine din acea zi tragică”, a promis el.

Aceste cuvinte ale lui Mike Pence reprezintă cea mai vehementă critică din partea sa de până acum la adresa lui  Donald Trump.

Unii dintre miile de protestatari care au luat cu asalt Capitoliul, sediul Congresului american, la 6 ianuarie 2021, au cerut ca Pence să fie spânzurat pentru că nu vrea să anuleze alegerile prezidenţiale, ceea ce l-a făcut pe vicepreşedintele lui Trump, aflat în Congres în acel moment, să se grăbească să meargă într-un loc sigur.

Vicepreşedintele are rolul constituţional de preşedinte al Senatului, iar Pence prezida în acea zi şedinţa ceremonială la care trebuiau aprobate voturile din Colegiul Electoral, ceea ce valida alegerea preşedintelui şi a vicepreşedintelui. În timpul asediului, Trump a scris mai multe tweet-uri, unul dintre ele îndemnându-i pe republicani să „lupte”, iar în altele făcând afirmaţii false privind frauda electorală. De asemenea, el l-a criticat pe Pence pentru certificarea rezultatelor alegerilor câştigate de Joe Biden.

Mike Pence, care ia în considerare o candidatură la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidenţiale din 2024, a abordat rareori subiectul 6 ianuarie în lunile care au urmat incidentului, dar apoi şi-a intensificat criticile la adresa protestatarilor şi a comportamentului fostului său şef.

Relaţia lui Pence cu Trump a fost complexă de când cei doi au părăsit Casa Albă. El a criticat comportamentul fostului preşedinte, dar s-a abţinut să-i facă reproşuri grave. De asemenea, el a refuzat să coopereze cu comisia din Camera Reprezentanţilor care investighează atacul de la Capitoliu, calificând drept partizană activitatea desfăşurată de organismul majoritar democrat. Însă comentariile de sâmbătă ale fostului vicepreşedinte indică faptul că acesta este dispus să se distanţeze mai puternic de Donald Trump, mai ales în perspectiva candidaturilor pentru preşedinţie din 2024.

Donald Trump şi-a făcut deja publică intenţia de a candida pentru un nou mandat la alegerile prezidenţiale din 2024, iar Mike Pence a indicat că s-ar putea să-şi depună şi el candidatura pentru nominalizarea Partidului Republican.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale.

 » Mai multe informații aici…