ISW: Zaharova confirmă că există lupte interne în cercul apropiat Kremlinului

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a confirmat că există lupte interne în cercul apropiat lui Vladimir Putin, după ce Kremlinul a cedat controlul centralizat asupra spaţiului informaţional rusesc, iar liderul rus se pare că nu poate repara cu uşurinţă această situaţie, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă analiză asupra războiului din Ucraina.

Jurnalişti apropiaţi de Kremlin, academicieni şi susţinători ai ideii de Novorossia au participat sâmbătă la Moscova la un forum cu tema: „Aspecte practice şi tehnologice ale războiului informaţional şi cognitiv în realităţile moderne”. În timpul unei discuţii de grup, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus şi una dintre figurile centrale ale comunicărilor propagandistice oficiale, a declarat că Kremlinul nu poate repeta abordarea stalinistă de a stabili un echivalent modern al Biroului de Informaţii sovietic pentru a controla în mod centralizat spaţiul informaţional intern al Rusiei, din cauza luptelor dintre „elitele” – nespecificate – de la Kremlin.

Declaraţia Mariei Zaharova este demnă de remarcat, notează ISW, şi susţine mai multe dintre evaluările de lungă durată ale Institutului cu privire la fisurile apărute în regimul de la Kremlin şi a dinamicii de control asupra spaţiului informaţional.

Declaraţia susţine mai multe evaluări: că există lupte interne la Kremlin între membrii-cheie ai cercului intim al lui Putin, că Putin a cedat în mare măsură spaţiul informaţional rusesc de-a lungul timpului unei varietăţi de actori cvasi-independenţi şi că Putin este aparent incapabil să ia măsuri decisive pentru a recâştiga controlul asupra spaţiului informaţional rusesc, subliniază ISW.

Nu este clar de ce Zaharova – un comunicator experimentat – ar fi recunoscut în mod deschis aceste probleme într-un cadru public, mai notează ISW. Este posibil ca Zaharova să fi discutat direct aceste probleme, pentru prima dată, pentru a tempera aşteptările bloggerilor naţionalişti ruşi cu privire la capacităţile actuale ale Kremlinului de a se coagula în jurul unui narativ unic sau, eventual, chiar a unei politici unificate, scrie ISW în analiza sa.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

 » Mai multe informații aici…