Mii de persoane au ieşit să protesteze la Praga faţă de „sărăcie”, au critcat NATO şi au cerut „pace” în Ucraina / La încheierea acţiunii, unii demonstranţi au vrut să smulgă drapelul Ucrainei de pe clădirea unui muzeu şi s-au încăierat cu poliţia – FOTO

Mii de persoane au manifestat sâmbătă, la Praga, împotriva guvernului ceh şi a scăderii nivelului de trai, în cadrul unui eveniment intitulat „Cehia împotriva sărăciei”, la care protestatarii au criticat NATO şi au cerut „pace imediată” în Ucraina. La final, unii demonstranţi au vrut să smulgă steagul ucrainean de pe clădirea Muzeului Naţional şi au avut loc ciocniri cu poliţia, relatează presa locală.

„Ne-am adunat astăzi pentru a ne revolta”, a declarat Jindrich Rajchl, avocat şi lider al PRO, partidul politic care a organizat mitingul din Piaţa Wenceslas din Praga.

Pic Source: Czech Press Agency pic.twitter.com/Rxa7Oy6gUY — Filip Horký (@FilipHorky) March 11, 2023

Ca multe alte ţări europene, Republica Cehă se confruntă de anul trecut cu niveluri record de inflaţie, în principal din cauza creşterii preţurilor la energie. În februarie, rata anuală a inflaţiei în acest stat membru al UE şi NATO, cu 10,5 milioane de locuitori, a ajuns la 16,7%.

Protestatarii au cerut demisia guvernului condus de premierul de centru-dreapta Petr Fiala, în timp ce Jindrich Rajchl a declarat că doreşte un guvern care „să se uite mai întâi la interesele cetăţenilor cehi”. Manifestanţii au criticat, de asemenea, NATO şi au cerut pace imediată în Ucraina.

Potrivit site-ului idnes.cz, în timpul demonstraţiei, un participant din mulţime cu un megafon le ceruse oamenilor să îndepărteze steagul ucrainean de pe faţada Muzeului Naţional din apropiere. „Noi suntem cehi, voi ce sunteţi?” – a strigat el. Aşa că, după încheierea protestului de sâmbătă din Piaţa Wenceslas, sute de manifestanţi s-au deplasat spre Muzeul Naţional şi au vrut să intre în clădire şi să smulgă steagul ucrainean arborat.

Czech police arrested 18 Czech citizens because of the Ukrainian flag at the Czech National Museum. #ARRESTED Czech citizens protesting against the pro-American Fiala government, demanded the removal of the #Ukrainian flag from the Czech National Museum.https://t.co/Brm4uzz8CJ

— Blog investigatívnej žurnalistiky (@investigativeSK) March 11, 2023

Imediat a venit poliţia antirevoltă, situaţia a escaladat şi s-au produs ciocniri cu protestatarii, în urma cărora poliţia a reţinut 18 persoane, iar doi agenţi de poliţie au fost răniţi. De asemenea, a fost arestat un bărbat care avea un rucsac cu însemnele grupului rusesc de mercenari Wagner şi cu litera Z, simbol al agresiunii ruse în Ucraina.

Ok, tohle je docela moc… pic.twitter.com/nJNZJqr1C0

— Adam Hříbal (@Axl33k) March 11, 2023

Ministrul de interne şi vicepremierul Vít Rakušan consideră complet inacceptabile discursurile violente de la finalul demonstraţiei, când unii participanţi au cerut ca steagul ucrainean să fie smuls de pe Muzeul Naţional. „Mă aştept ca organizatorii să se distanţeze de aceste acte de violenţă. Dă impresia că întreaga aşa-zisă demonstraţie împotriva sărăciei a fost doar o acoperire pentru o provocare pro-rusă şi, cu siguranţă, nu putem fi toleranţi faţă de astfel de manifestări”, a declarat Rakusan.

Cehia are, începând de vineri, un nou preşedinte, Petr Pavel, fost comandant al armatei ţării şi fost preşedinte al Comiterului militar al NATO,

 » Mai multe informații aici…