Ministerul Cercetării: Îmbunătăţirea sistemelor de educaţie şi de sănătate, creşterea numărului de parcuri şi spaţii verzi, fluidizarea traficului în marile oraşe, printre principalele subiecte de discuţie ale românilor cu ION

BUCUREŞTI | Scris de News.ro | astăzi, 13:08

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării arată că principalele subiecte de discuţie ale românilor cu ION – soluţia de inteligenţă artificială creată de cercetători şi experţii în tehnologie din România – se referă la îmbunătăţirea sistemelor de educaţie şi de sănătate, a condiţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru vârstnici. Referitor la condiţiile de viaţă din oraşele mari, autorii mesajelor au solicitat creşterea numărului de parcuri şi spaţii verzi, a pistelor de biciclete şi fluidizarea traficului.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, duminică, de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, un raport preliminar prezentat de echipa proiectului ION arată subiectele principale de interes pentru românii din ţară şi din diaspora.

”Deşi este încă în faza iniţială de învăţare, proiectul ION a strâns încă din prima săptămână de la lansare aproximativ jumătate de milion de mesaje şi tag-uri în social media de la români care doresc ca mesajele lor să fie transmise mai departe către reprezentanţii guvernului. Pe lângă nevoia de a îmbunătăţi sistemele de educaţie şi de sănătate din România, cetăţenii au transmis preocuparea privind salariile şi pensiile mici, în contextul inflaţiei şi a preţurilor tot mai mari, atât la alimente cât şi pentru medicamente şi serviciile medicale. În ceea ce priveşte condiţiile de viaţă din oraşele mari, românii au trimis numeroase mesaje punctuale legate de modul de administrare a domeniului public, exprimându-şi dorinţa pentru mai multe parcuri şi spaţii verzi, piste de biciclete, dar şi pentru fluidizarea traficului din marile oraşe, pe primele locuri pentru feedback fiind Bucureşti, Braşov şi Ploieşti”, arată sursa citată.

Alte teme abordate se referă la protecţia mediului, a pădurilor, gestionarea deşeurilor şi combaterea corupţiei.

Reprezentanţii ministerului au prezentat cifrele proiectului la 10 zile de la lansare:

– Peste 1 milion de vizite pe site, peste jumătate de milion de mesaje.

– Aproape 1.000 de oameni au aplicat să se alăture echipei de cercetare sau de voluntari ION: olimpici internationali, studenţi români la Cambridge, Oxford, Harvard, şi la facultăţile de top de tehnologie din România.

– Zeci de companii private vor să se implice în proiect (româneşti şi străine), să susţină dezvoltarea lui ION, să îi ofere putere de calcul.

– Aproape 10 mii de oameni au votat ca ION să vină în oraşul lor. Momentan, pe primul loc este Bucureşti, urmat de Iaşi, Cluj şi Timişoara.

Conform sursei citate, ION este o iniţiativă tehnologică şi de cercetare dezvoltată pro bono de experţi în inteligenţa artificială din România, în colaborare cu cei mai buni cercetători şi profesori români din domeniu, pentru a reprezenta veriga lipsă a comunicării în timp real între cetăţeni şi guvernanţi, un sistem care foloseşte inteligenţa artificială pentru a capta rapid şi automat părerile românilor de pretutindeni, pentru a-i ajuta să se facă auziţi.

”Procesul de învăţare al IA-ului ION este continuu. Ulterior stabilirii subiectelor principale de interes din punct de vedere social, acestea vor fi monitorizate temporal,

 » Mai multe informații aici…