Moneda stabilă USDC şi-a pierdut corelaţia cu dolarul şi a scăzut sâmbătă la un minim istoric, după dezvăluirea unei expuneri de 3,3 miliarde la banca prăbuşită SVB

Moneda stabilă USD Coin (USDC) şi-a pierdut corelaţia cu dolarul şi a scăzut sâmbătă la un minim istoric, după ce Circle, firma americană din spatele monedei, a dezvăluit că unele dintre rezervele care o susţin erau deţinute la Silicon Valley Bank, prăbuşită vineri, transmite Reuters.

Circle deţine 3,3 miliarde de dolari din rezervele sale de 40 de miliarde de dolari în USDC la banca prăbuşită Silicon Valley Bank, a declarat compania într-un tweet, vineri.

Moneda a pierdut paritatea cu dolarul şi a scăzut până la 0,88 pentru un dolar, sâmbătă, potrivit CoinGecko.

USDC şi-a revenit uşor, ulterior, fiind tranzacţionată în jurul valorii de 0,90 pentru un dolar.

Silicon Valley Bank s-a prăbuşit vineri, în cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară din 2008, tulburând pieţele globale şi blocând miliarde de dolari aparţinând companiilor şi investitorilor.

Circle a spus într-un tweet de vineri că compania şi USDC ”continuă să funcţioneze normal”, în timp ce firma aşteaptă claritate cu privire la ceea ce se va întâmpla cu deponenţii de la Silicon Valley Bank.

Între timp, platforma de tranzacţionare a criptomonedelor Coinbase, din SUA, a declarat într-un tweet că nu permite ca USDC să fie schimbată în dolari americani în weekend, în timp ce băncile sunt închise, invocând ”activitate sporită”, în timp ce intenţionează să reia tranzacţiile luni.

Circle nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la corelaţia cu dolarul, trimisă în afara orelor de lucru din SUA.

Joseph Edwards, consilier de investiţii la Enigma Securities, a declarat că situaţia este ”extrem de gravă” pentru USDC.

”Oricât de solide sunt operaţiunile Circle, acest tip de separare de dolar a unei monede stabile tinde să submineze în mod fundamental încrederea în ea”, a spus Edwards.

”Implicaţiile pe termen scurt aici sunt dramatice şi necunoscute, mai ales odată ce sistemele încep să fie adaptate la realitatea că 1 USDC nu se tranzacţionează la 1 dolar, pentru moment”, a mai spus el.

Monedele stabile sunt criptomonede concepute pentru a menţine un curs de schimb constant cu monede ”fiat” – cele susţinute de un guvern central, mai degrabă decât de o marfă fizică, cum ar fi aurul – de exemplu printr-o fixare la paritate cu dolarul american.

Folosite în tranzacţiile cu criptomonede, acestea au crescut în valoare în ultimii ani.

USDC este a doua cea mai mare monedă stabilă, cu o capitalizare de piaţă de 37 de miliarde de dolari.

Cea mai mare, Tether, are o capitalizare de piaţă de 72 de miliarde de dolari, potrivit CoinGecko.

Preţul USDC se menţine de obicei aproape de 1 dolar, ceea ce face ca scăderea de sâmbătă să fie fără precedent.

Potrivit datelor CoinGecko, minimul său istoric anterior a fost de aproximativ 0,97 dolari, atins în 2018, deşi în 2022 a scăzut cu puţin sub 0,99 dolari, când pieţele de criptomonede au fost afectate de prăbuşirea fondului de hedging în criptomonede Three Arrows Capital.

 » Mai multe informații aici…