Protestele de la Chişinău au început cu alerte cu bombă / 54 de persoane, inclusiv minori, au fost duse la audieri / Protestatarii încearcă să forţele cordoanele poliţiei – VIDEO, FOTO

Oameni chemaţi la proteste de partidul lui Ilan Şor au început să se adune, duminică, la Chişinău, pentru a cere guvernului să le plătească integral facturile, în condiţiile în care poliţia anunţase anterior că s-ar fi pregătit cu această ocazie provocări, în spatele cărora ar fi serviciile speciale ale Rusiei.

De altfel, în jurul orei la care au început să se strângă protestatarii, deja autorităţile primiseră patru apeluri telefonice care anunţau amplasarea unor bombe, o tehnică din războiul hibrid cu care Republica Moldova a devenit deja familiarizată. Reuters, care a stat de vorbă cu ministrul de interne Ana Revenco şi cu Valeriu Mija, secretar de stat în Ministerul Apărării de la Chişinău, relata vineri că falsele alerte cu bombă au devenit parte din viaţa de zi cu zi a moldovenilor, consumând resursele oficiae. Autorităţile au primit peste 400 de ameninţări false prin telefon sau e-mail începând din vara anului trecut, necesitând intervenţii pentru care a fost nevoie în total de mobilizarea a 9.000 de poliţişti. Aeroportul din Chişinău, instituţiile de învăţământ, instanţele de judecată, spitalele şi centrele comerciale s-au numărat printre ţintele falselor alerte cu bombă.

CITEȘTE ȘI Reuters: Moldova, un cazan geopolitic unic, mocneşte la graniţa războiului declanşat de Rusia

Încă de la începutul protestelor de duminică, 54 de participanţi, dintre care 21 de minori, cu comportament dubios şi obiecte interzise la ei, au fost conduşi la Inspectoratul de Poliţie pentru identificare şi documentare. „Amintim repetat organizatorilor să nu admită participarea la întrunire a minorilor neînsoţiţi de adulţi”, a transmis poliţia.

Doi dintre cei ridicaţi de poliţie aveau asupra lor obiecte periculoase, inclusiv substanţe inflamabile, potrivit TV8.

Foto: TV8

Protestul de duminică de la Chişinău a fost convocat de „Mişcarea pentru popor”, o alianţă din care fac parte mai multe asociaţii şi formaţiuni coagulate în jurul Partidul ŞOR.

Cu câteva ore înainte de ora anunţată pentru protest, 13:00, Poliţia Naţională a dezvăluit că a destructurat o reţea care primea instrucţiuni de la serviciile secrete ruse şi care punea la cale organizarea unor provocări şi incidente în timpul demonstraţiilor. Ca urmare, două dintre formaţiunile care fac parte din „Mişcarea pentru popor” şi-au anunţat oficial retragerea, însă protestul rămâne asumat de partidul lui Ilan Şor – oligarh prorus dat în căutare internaţională – a cărui principală figură publică rămâne deputata Marina Tauber.

CITEȘTE ȘI Şeful Poliţiei din R. Moldova: Serviciile ruse voiau să provoace incidente la protestele de duminică/ 10 grupuri au fost instruite pentru provocări /Moldovenii au avut un agent infiltrat /10.000 de dolari pentru diversioniştii ruşi/ Efectul dezvăluirilor

Coloanele de manifestanţi s-au pus în mişcare spre Parlament, iar traficul pe principalul bulevard al Capitalei a fost întrerupt. Manifestanţii au adus o pancartă cu mesajul „Nu războiului”, relatează TV8.md.

După ce s-au strâns la Parlament, Marina Tauber i-a chemat pe oamenii să meargă mai departe, însă oamenii legii nu le-au permis accesul,

 » Mai multe informații aici…