Şeful OMS: găsirea originilor COVID-19 este un imperativ moral

Descoperirea originilor COVID-19 este un imperativ moral şi toate ipotezele trebuie explorate, a declarat şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Recent, o agenţie americană a oferit informaţii Wall Street Journal potrivit cărora pandemia ar fi fost cauzată de o scurgere involuntară din laboratoarele chinezeşti. Informaţia a crescut presiunea asupra OMS pentru a găsi răspunsuri, iar autorităţile de la Beijing au negat acuzaţia.

„Înţelegerea originilor COVID19 şi explorarea tuturor ipotezelor rămâne un imperativ ştiinţific, pentru a ne ajuta să prevenim viitoarele epidemii şi un imperativ moral, de dragul milioanelor de oameni care au murit şi al celor care trăiesc cu efecte post-COVID”, a scris Tedros Adhanom Ghebreyesus pe Twitter.

Mesajul a fost publicat pentru a marca trei ani de când OMS a folosit pentru prima dată cuvântul „pandemie” pentru a descrie evoluţia COVID-19.

În 2021, o echipă condusă de OMS a petrecut săptămâni întregi în Wuhan, China, şi în împrejurimile acesteia, unde au fost raportate primele cazuri la om. Comisia a stabilit că virusul a fost probabil transmis de la lilieci la om prin intermediul unui alt animal, dar că sunt necesare cercetări suplimentare. Totuşi, autorităţile din China au spus că nu este nevoie de alte verificări, potrivit Reuters.

Ulterior, OMS a înfiinţat un grup consultativ ştiinţific pentru a analiza agenţii patogeni periculoşi. Grupul nu a ajuns la nicio concluzie cu privire la modul în care a început pandemia, spunând că lipsesc date cheie.

 » Mai multe informații aici…