Blocul Naţional Sindical a informat Comisia Europeană despre ”politicile inegale luate de statul român în domeniul veniturilor, al fiscalităţii şi al asistenţei sociale”

Blocul Naţional Sindical anunţă, luni, că a transmis o informare către Comisia Europeană referitoare la politicile inegale luate de statul român în domeniul veniturilor, al fiscalităţii şi al asistenţei sociale.

”Ţara noastră investeşte în continuarea extrem de puţin şi fără ţinte în viitorul forţei de muncă, indiferent că ne referim la viitorul pe termen scurt şi mediu al forţei de muncă actuale sau ne referim la forţa de muncă viitoare care acum se află la finalul ciclului de învăţare sau se află încă în sistemul de Educaţie”, au transmis, luni, sindicaliştii, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, ”oportunităţile nu sunt deloc egale pentru copiii din mediul rural sau pentru copiii din familii sărace, din familii de romi sau familii monoparentale”.

”Şi atunci când se investeşte sunt adoptate şi implementate instrumente de asistenţă care nu sunt corelate între ele, sunt măsuri adoptate de instituţii de pe diverse paliere ce nu reuşesc să-şi coordoneze intervenţiile. Păstrarea, în continuare, a unei diferenţe atât de mari faţă de media UE nu face decât să arunce resursa umană din România într-o zonă lipsită de oportunităţi, un bazin de forţă de muncă ieftină, pentru munci necalificate în afara ţării sau pentru locuri de muncă pe salariul minim în ţară”, au mai transmis sindicaliştii.

Potrivit acestora, ”nivelul ridicat de inegalitate este accentuat de politicile adoptate de România în domeniul veniturilor, al fiscalităţii şi al asistenţei sociale”.

”S-a refuzat în mod constant orice abordare care să reechilibreze această situaţie. Autorităţile române au ales să crească salariul minim şi salariile în sectorul bugetar, iar restul nu a mai contat. Au distrus dialogul social şi negocierile colective pentru a face pe plac mediului de afaceri, au distrus sistemul de impozitare progresiv pentru a-i mulţumi pe cei cu venituri mari, au refuzat în mod constant orice masură care să conducă la o distribuţie echitabilă a valorii adăugate între munca şi capital. Autorităţile sunt dispuse să ia măsuri atâta timp cât nu deranjează interesele mediului de afaceri sau interesele clasei politice”, afirmă sindicaliştii.

”Refuzăm în continuare să vedem permeabilitatea autorităţilor la tot felul de interese, refuzăm să vedem munca la negru, dar în special la gri, refuzăm să vedem condiţiile de muncă din multe companii private, refuzăm să vedem în continuare migraţia forţei de muncă din România către alte state europene şi lista poate continua!”, a declarat Dumitru Costin, preşedinte BNS.

Sindicaliştii susţin, de asemenea, că ”evoluţia pozitivă a unor indicatori corespunde doar în mică masură cu realitatea”.

”În fapt, în spatele unor astfel de medii, avem situaţii extreme. Într-o masură destul de semnificativă, politicile publice de asistenţă eşuează deoarece conceperea şi implementarea acestor politici este defectuoasă”, mai arată BNS.

Potrivit sindicaliştilor, în 2016 s-a stabilit că pot beneficia de venit minim de incluziune familiile cu venituri de până la 600 lei/lună.

”Anul trecut valoarea s-a actualizat cu aproximativ 17%, în condiţiile în care rata inflaţiei, cumulat din 2016 şi până în 2022,

 » Mai multe informații aici…