Bursele europene au început săptămâna în scădere după falimentul SVB

Bursele europene au început foarte slab săptămâna, în contextul în care tulburările începute săptămâna trecută continuă să afecteze piețele financiare, potrivit The Guardian.

Aceasta se întâmplă în ciuda faptului că autoritățile americane de reglementare protejează depunerile Silicon Valley Bank și că a încercat să consolideze sistemul financiar noaptea trecută.

Directorul de investiții de la AJ Bell, Russ Mould, a spus: „În ciuda celor mai bune eforturi ale guvernului și ale regulatorilor, piața era încă foarte tensionată luni, investitorii luând în considerare urmările colapsului SVB”.

Indexul FTSE 100 a scăzut cu 153 de puncte, sau 2%, la 7595 de puncte. Acesta este cel mai scăzut nivel de la prima săptămână din ianuarie și în jur de 6% sub recordurile pozitive de luna trecută.

Acțiunile financiare sunt printre scăderile înregistrate la Londra, Standard Chartered diminuându-se cu 5%, managerul de investiții Abrdn contractându-se cu 4,3% iar Barclays pierzând în jur de 4,5%.

Indexul european al băncilor STOXX a scăzut cu 5%, pierzând 3,78% vineri, acesta fiind și pe calea celei mai mari căderi de două zile de când Rusia și-a început invazia în Ucraina în februarie 2022.

Mould explică:

„Sunt multe lucruri pentru care să fii îngrijorat, fie că este conflictul din Ucraina, inflația, dobânzile mai mari, iar acum o posibilă criză bancară a fost adăugată în acest mix. Nu e de mirare că oamenii sunt puțin sperați.

Momentan, panica instalată la sfârșitul săptămânii trecute pare să fie sub control, însă rămâne de văzut dacă piața poate recăpăta încrederea care a dus la recordul FTSE 100 de la începutul acestui an.

Mediul investițiilor în companii tehnologice și start-up-uri pare cu siguranță mult mai puțin sănătos iar atenția s-ar putea îndrepta către administratorii de active și fondurile de capital privat care sunt investite în aceste firme”.

În Europa, indexul german DAX a pierdut 2,9%, în vreme ce FTSE MIB din Italia a coborât cu 4,7%.

 » Mai multe informații aici…