Coreea de Nord a lansat de pe un submarin două rachete strategice de croazieră, în condiţiile în care Coreea de Sud şi SUA încep exerciţii militare. Tensiunile în zonă sunt de natură să sporească

PHENIAN | Scris de News.ro | astăzi, 01:24

Coreea de Nord, ţară care deţine arma nucleară, a testat duminică două rachete strategice de croazieră pe care le-a lansat de pe un submarin în Marea Japoniei, în condiţiile în care urmează să înceapă exerciţii militare comune între SUA şi Coreea de Sud, a anunţat luni agenţia de ştiri de la Phenian, KCNA, relatează CNN şi Reuters.

Şeful Statului Major Întrunit al Coreei de Sud a declarat că armata ţării se află în stare de alertă maximă, iar agenţia de informaţii a ţării colaborează cu instituţiile omoloage americane pentru a analiza caracteristicile testului nord-coreean.

„Strategic” este un termen folosit de obicei pentru a descrie armele care au o capacitate nucleară.

KCNA a declarat că lansarea a confirmat fiabilitatea sistemului şi a testat operaţiunile ofensive subacvatice ale unităţilor submarine care fac parte din sistemul de descurajare nucleară al Coreei de Nord.

Luni, trupele sud-coreene şi americane urmează să înceapă 11 zile de exerciţii comune, denumite „Freedom Shield 23”, care se vor desfăşura la o scară nemaiîntâlnită din 2017. Exerciţiile vor consolida poziţia defensivă combinată a aliaţilor, au declarat cele două armate, şi vor cuprinde exerciţii de teren, inclusiv debarcări amfibii.

Coreea de Nord este de mult timp înfuriată din cauza exerciţiilor, pe care le consideră o repetiţie pentru invazie. În ultimul an, Coreea de Nord a efectuat un număr record de teste cu rachete şi exerciţii miliară, în ceea ce afirmă că este un efort de a-şi spori descurajarea nucleară şi de a face mai multe arme pe deplin operaţionale.

Lansările de rachete de pe submarine au avut ca scop să arate determinarea Coreei de Nord de a controla o situaţie în care „imperialiştii americani şi forţele marionetă sud-coreene devin din ce în ce mai clari în manevrele lor militare împotriva Republicii Populare Democrate Coreene”.

KCNA a precizat că rachetele strategice de croazieră au fost lansate de pe submarinul „8.24 Yongung”, aflat în largul coastei de est a Coreei, în primele ore ale zilei de duminică. Rachetele au parcurs aproximativ 1.500 de kilometri înainte de a lovi o ţintă în mare, se arată în relatarea KCNA.

Coreea de Nord are o flotă semnificativă de submarine, dar „8.24 Yongung” (care înseamnă „Eroul de la 24 august” – n.r.) este singurul său submarin experimental cunoscut pentru rachete balistice. Analiştii spun că acesta joacă un rol esenţial în dezvoltarea rachetelor, a tehnologiei submarinelor şi a procedurilor operaţionale, precum şi în pregătirea practică a noilor tehnicieni de la bord.

Coreea de Nord a declarat că are în construcţie un submarin operaţional cu rachete balistice.

După ce joi a fost la un exerciţiu de lansare a şase rachete balistice cu rază scurtă de acţiune (SRBM) în Marea Galbenă, liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat armatei să-şi intensifice exerciţiile pentru a descuraja şi a răspunde unui „război real” dacă va fi necesar.

Duminică, mass-media de stat a relatat că că liderul nord-coreean a condus o reuniune a partidului de guvernământ pentru a discuta şi a decide „măsuri importante şi practice”

 » Mai multe informații aici…