Cum arată piaţa de armament din lume, în plin război în Europa. Cine cumpără arme şi cine exportă cel mai mult – raport SIPRI

Ucraina a fost al treilea mare importator de arme în 2022, ţările europene au făcut şi ele achiziţii semnificative, în timp ce exporturile Rusiei au scăzut mult, iar Franţa concurează serios Moscova pentru locul doi în lume la livrări de armament, capiol la care hegemonia continuă să o deţină Statele Unite, arată cel mai recent raport al Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).

Potrivit analizei, Ucraina a fost al 14-lea cel mai mare importator de arme în perioada 2018-2022, primii cinci în acest interval de timp fiind India, Arabia Saudită, Qatar, Australia şi China.

În 2022, însă, Ucraina a devenit al treilea mare importator, alături de Qatar şi India.

Luate separat, importurile Ucrainei au reprezentat 2% din importurile globale de arme în perioada de cinci ani, dintre 2018 şi 2022.

FRANŢA VINE TARE DIN URMĂ

În acelaşi timp, exporturile de arme ale Rusiei au scăzut, pentru că Moscova a preferat să-şi păstreze armele şi echipamentele pentru a sprijini invazia sa în Ucraina, arată The Guardian. Din această cauză. Franţa concurează poziţia Rusiei ca al doilea mare exportator de armament din lume, după SUA, în timp ce cota Marii Britanii pe piaţa globală a scăzut, potrivit analizei.

Creşterea abruptă a vânzărilor şi a viitoarelor comenzi de arme către ţări din Asia, Oceania şi Orientul Mijlociu în ultimii cinci ani sugerează că furnizorii francezi şi-ar putea depăşi rivalii ruşi în decurs de un deceniu. Ponderea Franţei în exporturile globale de apărare a fost de 11% în perioada 2018-22, faţă de 7,1% în perioada 2013-2017, ceea ce reprezintă o creştere de 44%. India, Qatar şi Egipt au fost cei mai mari clienţi.

DE CE PIERDE RUSIA TEREN PE PIAŢA EXPORTURILOR DE ARMAMENT 

În acelaşi timp, ponderea Rusiei în exporturile mondiale de armament a scăzut cu 31% – de la aproape un sfert din totalul vânzărilor (22%) în cei cinci ani până în 2017 până la 16% în ultimii cinci ani. Prăbuşirea exporturilor ruseşti a avut loc în ultimii trei ani, vânzările către China şi Egipt, două dintre cele mai mari pieţe ale sale, fiind sub presiune, potrivit analizei SIPRI.

Statutul de cvasi-paria al Rusiei în rândul anumitor pieţe, în perioada premergătoare şi ulterioară invaziei din Ucraina, pare să fi fost o piedică majoră pentru exporturi, alături de creşterea autosuficienţei chineze.

„Este probabil ca volumele de comenzi din aceste două state să se reducă în anii următori”, spun autorii raportului SIPRI, intitulat Trends in International Arms Transfers (Tendinţe în transferurile internaţionale de arme). „Egiptul, de exemplu, a anulat o comandă mare de avioane de luptă în 2022, probabil din cauza presiunii din partea SUA, iar China devine mai puţin dependentă de importurile ruseşti, pe măsură ce îşi intensifică producţia internă de arme majore avansate. Volumul scăzut al livrărilor de arme majore în aşteptare din partea Rusiei indică faptul că exporturile sale de arme vor continua probabil să scadă în anii următori”,

 » Mai multe informații aici…