Dragoş Dragoteau, Euroest Invest: Ce nebunie! „România are 91.500 milionari în dolari! Există două feluri de bani: cei pe care-i ai şi cei pe care crezi că-i ai. Cartea „Psihologia banilor’“ explică diferenţa

    Ma crucesc, nu alta! Imi asum 100% ceea ce afirm mai jos si doresc sa fiu combatut exclusiv cu argumente si dovezi de firma care a oferit cifrele pe care se bazeaza acest articol: România are aproape 91.500 de milionari în dolari. Dintre aceştia, 1.828 de oameni, doar 2%, sunt consideraţi foarte bogaţi, cu averi de peste 30 de milioane de dolari fiecare, cei mai mulţi „superbogaţi“ din regiune, chiar şi peste Polonia, o ţară cu o populaţie dublă

    Intamplator, meseria mea este aceeasi cu a firmei care a promovat datele inscrise in articol. Prin natura jobului, in ultimii 30 de ani, am intalnit romani bogati sau foarte bogati. Unii umblau cu bicicleta (tot respectul pentru ei), altii se ”dadeau” cu masini de peste 200.000 euro. De la asta pana la a afirma ca exista aproape 100.000 de milionari in dolari in Romania este o distanta infinita! Pe ce ma bazez cand afirm aceste lucruri?

      Cati milionari reali cunoasteti dvs., cei care cititi acest articol? Probabil, foarte putini. Personal, numar pe degete romanii bogati, intalniti de mine in ultimii 30 de ani, care locuiesc in zone proaste. Cu mici exceptii, oamenii bogati care nu locuiesc in zone exclusiviste si-au construit mici domenii in afara oraselor mari, unde au afaceri prospere. In Bucuresti, nu cred ca exista mai mult de 2000 de imobile de locuit care valoreaza peste 500.000 de dolari. Concluzie: exista mult prea putine case de milionari adevarati fata de numarul celor care se pretind a fi milionari. 

    Hai sa o luam cu inceputul…Ca sa ma fac mai clar inteles, incercati sa numarati pana la 1.000. Apoi, daca va tin neuronii, incercati pana la 10.000. Ati obosit si n-ati ajuns nici la 100? Continui cu sfarsitul… Cati romani au astazi in cont macar 200.000 dolari (sau echivalent), ca sa spuna ca de restul au ”acareturi” pana la 1.000.000 dolari?

     Cati asa-zisi milionari credeti ca exista in cele mai sarace judete din Romania, unde foamea pluteste in aer: Tulcea, Calarasi, Giurgiu, Mehedinti, Ialomita, Vaslui, Salaj, Bistrita, Teleorman, Botosani, Vrancea, Braila, etc. In opinia mea, in toate aceste judete nu cred ca sunt mai mult de 2-300 milionari reali in dolari. Oare, in Bucuresti/ Ilfov, cei care au un Porsche in fata blocului, ca sa crape vecinii de invidie, dar locuiesc intr-un imobil de „lux”, confort 2 sporit, in Chiajna, Berceni, Ferentari sau similar, sunt milionari sau nu?

    Mai oameni buni, voi astia care prelucrati statistici/ indici etc., atunci cand oferiti publicului cifre, va rog sa spuneti si cum le-ati calculat si pe ce va bazati. Daca un ”milionar” este cel care sta intr-un cartier oarecare dintr-un oras mare si are la poarta o masina de lux, sa spunem de 100.000 euro, verificati si ce/ cate credite are, si care este valoarea leasingului masinii, eventual si ce business-uri detine, daca sunt pe profit.     Dupa criza din 2008 mii de masini de lux au fost inapoiate companiilor de leasing sau vandute la maximum 50% din valoare.

 » Mai multe informații aici…