Este acesta începutul unei crize financiare? De ce s-a prăbușit Silicon Valley Bank

Falimentul Silicon Valley Bank (SVB) zguduie piețele financiare și îi face pe mulți să se întrebe dacă nu va submina sistemul bancar mai larg. Până săptămâna trecută, Silicon Valley Bank era cea de-a 16-a cea mai mare bancă din SUA, în valoare de peste 200 de miliarde de dolari. The Guardian explică de ce sa prăbușit banca și dacă acest eveniment reprezintă începutul unei crize financiare.

Cu patru decenii în urmă, Silicon Valley Bank (SVB) s-a născut în inima unei regiuni cunoscute pentru priceperea tehnologică și pentru luarea de decizii inteligente.

SVB, care avea sediul central în California, a devenit a 16-a cea mai mare bancă din SUA, răspunzând nevoilor financiare ale companiilor de tehnologie din întreaga lume, înainte ca o serie de decizii de investiții greșite să ducă la prăbușirea acesteia.

Ce s-a întâmplat cu SVB?

Fiind banca preferată pentru sectorul tehnologic, serviciile SVB au fost la mare căutare pe tot parcursul anilor pandemiei de COVID-19.

Șocul inițial generat de pandemie la începutul anului 2020 a făcut loc rapid unei perioade de aur pentru startup-uri și companiile de tehnologie consacrate, deoarece consumatorii cheltuiau mult pe gadgeturi și servicii digitale.

Multe companii de tehnologie au folosit SVB pentru a deține numerarul pe care îl foloseau pentru salarizare și alte cheltuieli de afaceri, ceea ce a dus la un aflux de depozite. Iar SVB a investit o mare parte din depozite, așa cum fac băncile.

Semințele declinului au fost semănate atunci când a investit masiv în obligațiuni guvernamentale americane pe termen lung, inclusiv în cele garantate cu ipoteci.

Obligațiunile au o relație inversă față de ratele dobânzii. Când ratele cresc, prețurile obligațiunilor scad. Așadar, când Rezerva Federală a SUA a început să crească rapid ratele pentru a combate inflația, portofoliul de obligațiuni al SVB a început să piardă din valoare semnificativă.

Dacă SVB ar fi capabil să dețină acele obligațiuni timp de un număr de ani până la scadență, atunci și-ar primi capitalul înapoi. Cu toate acestea, pe măsură ce condițiile economice s-au înrăutățit în ultimul an, companiile de tehnologie fiind afectate în mod deosebit, mulți dintre clienții băncii au început să își folosească depozitele bancare.

SVB nu a avut suficienți bani la îndemână, așa că a început să vândă unele dintre obligațiunile sale cu pierderi abrupte, speriind investitorii și clienții. A durat doar 48 de ore între momentul în care a dezvăluit că a vândut activele și prăbușirea sa.

Citește și: FMI monitorizează consecinţele falimentului Silicon Valley Bank. Biden se va adresa națiunii în legătură cu sistemul bancar

Ce a declanșat retragerea banilor în masă?

Având în vedere că băncile păstrează doar o parte din activele lor sub formă de numerar, acestea sunt susceptibile la o cerere mare din partea clienților.

În timp ce problemele SVB provin din deciziile sale anterioare de investiții, situația a fost declanșată pe 8 martie, când a anunțat o majorare de capital de 1,75 miliarde de dolari.  

 » Mai multe informații aici…