FMI monitorizează consecinţele falimentului Silicon Valley Bank. Biden se va adresa națiunii în legătură cu sistemul bancar

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că monitorizează potenţialele consecințe la adresa stabilităţii financiare după falimentul Silicon Valley Bank, dar este încrezător că autorităţile de la Washington adoptă măsurile adecvate, în timp ce preşedintele Joe Biden a anunţat că se va adresa națiunii, luni, în legătură cu sistemul bancar din SUA, informează Agerpres.

„Monitorizăm cu atenţie evoluţiile şi potenţialele implicaţii la adresa stabilităţii financiare şi avem încredere deplină că autorităţile din SUA iau măsurile adecvate pentru rezolvarea situaţiei”, a declarat duminică un purtător de cuvânt al FMI, pentru Reuters.

Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) a preluat vineri controlul asupra Silicon Valley Bank (SVB), după ce deponenţii, îngrijoraţi cu privire la situaţia financiară a băncii, au venit la ghişee pentru a-şi retrage economiile. Retragerea masivă de bani a luat prin surprindere pieţele financiare şi a şters peste 100 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a băncilor americane.

FDIC va proteja depozitele de până la 250.000 de dolari, însă depozitele care depășesc această sumă, şi care reprezintă 85% din conturile SVB, sunt în pericol.

Întrebată dacă deponenţii îşi vor primi înapoi toţi banii, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a evitat să dea un răspuns clar.

„Suntem foarte conştienţi de problemele pe care le au deponenţii. Mulţi dintre ei sunt firme mici, care au angajaţi în întreaga ţară. Desigur, acesta este un motiv de îngrijorare”, a declarat ea.

Întrebată dacă Guvernul american ar lua în considerare o preluare a SVB de o bancă străină, Yellen a răspuns: „Aceasta este o decizie pentru FDIC, atunci când va decide care este cea mai bună soluţie pentru acest caz. Şi sunt sigură că au în vedere o gamă largă de opţiuni disponibile. Printre acestea se numără şi achiziţiile”, a afirmat Yellen.

Joe Biden va ţine un discurs despre sistemul bancar american

Responsabilii pentru falimentul Silicon Valley Bank (SVB) şi al instituţiei financiare Signature Bank vor „fi traşi la răspundere”, a promis duminică preşedintele american Joe Biden.

„Sunt ferm hotărât ferm să îi trag la răspundere pe cei responsabili”, a spus Biden într-un comunicat, dând asigurări că „poporul american şi companiile americane pot avea încredere că depozitele lor bancare vor fi acolo când vor avea nevoie”.

Pe de altă parte, Joe Biden a anunţat că ţine un discurs luni pentru a-i asigura pe americani cu privire la sistemul bancar.

„Voi comenta cum vom menţine un sistem bancar rezilient pentru a ne proteja redresarea economică istorică”, a declarat el.

Editor : D.R.

 » Mai multe informații aici…