Uriaşul grup bancar HSBC a anunţat luni o un acord pentru cumpărarea filialei din Marea Britanie a băncii americane Silicon Valley Bank, cu operaţiuni axate pe domeniul tehnologiei, care s-a prăbuşit vineri, în urma unor discuţii care au durat toată noaptea, transmite CNBC.
HSBC a confirmat că filiala sa din Marea Britanie, HSBC UK Bank, a fost de acord să achiziţioneze SVB U.K. pentru 1 liră sterlină (1,21 dolari).
Activele şi pasivele companiei-mamă a SVB U.K. sunt excluse din tranzacţie.
Achiziţia ”întăreşte franciza noastră bancară comercială şi ne îmbunătăţeşte capacitatea de a servi firme inovatoare şi în creştere rapidă, inclusiv în sectoarele tehnologiei şi ştiinţelor vieţii, în Regatul Unit şi la nivel internaţional. Clienţii SVB U.K. pot continua să efectueze activităţi bancare ca de obicei, ştiind că depozitele lor sunt susţinute de forţa, siguranţa şi securitatea HSBC”, a declarat CEO-ul Grupului HSBC, Noel Quinn.
Vineri, SVB U.K. avea împrumuturi de aproximativ 5,5 miliarde de lire sterline şi depozite de aproximativ 6,7 miliarde de lire sterline, cu un profit de 88 de milioane de lire sterline înainte de impozitare în 2022, a subliniat HSBC în comunicatul său de luni.
Potrivit HSBC, capitalurile proprii ale SVB U.K. ar fi de aproximativ 1,4 miliarde de lire sterline, dar a adăugat că ”un calcul final al câştigului rezultat din achiziţie va fi furnizat în timp util”.
Vânzarea, facilitată de Banca Angliei în consultare cu Trezoreria Regatului Unit, va proteja depozitele clienţilor SVB U.K., se arată într-un comunicat al Trezoreriei.
Acţiunile HSBC au închis luni în declin cu 4,1%.
Ministrul britanic de Finanţe, Jeremy Hunt, a subliniat că acordul ”asigură că depozitele clienţilor sunt protejate şi că banca poater funcţiona în mod normal, fără sprijinul contribuabililor”.
”Sectorul tehnologic al Regatului Unit este cu adevărat lider mondial şi are o importanţă uriaşă pentru economia britanică, susţinând sute de mii de locuri de muncă”, a adăugat el.
Hunt a declarat duminică că administraţia Marii Britanii şi Banca Angliei lucrează pentru ”a evita sau minimiza” daunele potenţiale rezultate din filiala din Marea Britanie a SVB.
În paralel, autorităţile de reglementare din SUA au aprobat duminică planuri de a sprijini deponenţii şi instituţiile financiare legate de compania mamă din SUA SVB.
Departamentul de Trezorerie al SUA a desemnat atât SVB, cât şi Signature Bank din New York , care a fost închis duminică din cauza unor temeri similare de contagiune, ca riscuri sistemice, permiţându-i să deblocheze ambele instituţii într-un mod care îi protejează pe deponenţi.
Nu este ”o problemă sistemică”
Andrew Griffith, secretarul economic al Trezoreriei Marii Britanii, a semnalat că problemele sucursalei din Marea Britanie a SVB nu reprezintă ”o problemă sistemică”, pe fondul preocupărilor pieţei cu privire la o răspândire mai largă a retragerilor în rândul creditorilor.
”Guvernatorul Băncii Angliei a fost foarte clar cu privire la faptul că aceasta nu a fost o problemă sistemică. Acum am rezolvat această bancă,