Lukaşenko se află în vizită în Iran

TEHERAN | Scris de News.ro | astăzi, 09:31

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, se află în Iran într-o vizită oficială şi s-a întâlnit cu preşedintele Ebrahim Raisi, scopul acestei deplasări – prima după 17 ani – fiind întărirea cooperării comerciale şi economice, dar şi pentru a discuta despre situaţia „din regiune şi din lume”, potrivit agenţiei de presă BelTA.

Este cea de-a treia vizită în Iran a liderului belarus, aflat de aproape 30 de ani la putere, dar prima după 17 ani, notează BelTA.

„Subiectul principal al discuţiilor de la Teheran va fi dezvoltarea interacţiunii pe întreaga gamă de relaţii bilaterale, cu accent pe cooperarea comercială şi economică. Întâlnirea preşedinţilor va avea loc într-un format restrâns , dar şi extins, cu participarea membrilor delegaţiilor. Părţile vor discuta despre punerea în aplicare a proiectelor în domeniile industriei, agriculturii, transporturilor şi logisticii. O atenţie deosebită va fi acordată situaţiei din regiune şi din lume”, a precizat serviciul de presă al liderului din Belarus.

Îmbunătăţirea infrastructurii coridorului de transport internaţional Nord-Sud contribuie la revigorarea comerţului reciproc, menţionează agenţia BelTA. Coridorul de transport Nord-Sud, care se întinde pe o distanţă de 7.200 km, porneşte de la portul indian Nava Sheva din sudul oraşului Mumbai şi ajunge la Sankt Petersburg, via Iran. Acesta foloseşte transportul maritim, fluvial şi feroviar.

De asemenea, Minskul şi Teheranul vor să stabilească legături aeriene directe, ca „factor puternic de extindere a cooperării economice între ţări”.

Aleksandr Lukaşenko va mai avea întâlniri cu prim-vicepreşedintele Mohammad Mohber, cu preşedintele Adunării Consiliului Islamic, Mohammad-Bagher Ghalibaf, dar şi cu liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei.

Vizita sa intervine în condiţiile în care Belarusul este aliatul Rusiei în războiul din Ucraina, iar Moscova strânge legăturile militare cu Teheranul. Toate cele trei ţări sunt supuse unor sancţiuni internaţionale.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

 » Mai multe informații aici…