Metodă pentru încetinirea încălzirii globale: Dioxidul de carbon din atmosferă este „îngropat” în fostele zăcăminte de petrol sub mare

Danemarca a inaugurat miercuri un depozit de stocare a dioxidului de carbon – primul din lume care depozitează CO2 importat din străinătate -, amenajat în Marea Nordului, la adâncimea de 1.800 de metri. Astfel de depozite, amplasate pe locul fostelor zăcăminte de petrol exploatate, sunt considerate instrumente esenţiale pentru încetinirea procesului de încălzire a climei globale, însă tehnologia este încă la început, iar costurile mari.

În mod paradoxal, acest „cimitir” de CO2 se află pe locul unui fost zăcământ de petrol, care a contribuit la emisiile de gaze cu efect de seră.

Coordonat de gigantul german din industria chimică Ineos şi de grupul energetic german Wintershall Dea, proiectul „Greensand” ar trebui să permită stocarea în 2030 a până la 8 milioane de tone de CO2 pe an, echivalentul a 1,5% din emisiile din Franţa.

În cadrul etapei-pilot, proiectul a fost inaugurat miercuri la Esbjerg de prinţul moştenitor Frederik al Danemarcei, scrie Agerpres, preluând AFP.

Încă la început şi foarte costisitoare, procedura de captare şi stocare a carbonului (CCS) constă în extragerea şi înmagazinarea CO2-ului, principalul vinovat pentru încălzirea planetei.

CO2 îngropat sub mare

Peste 200 de proiecte de acest tip sunt în prezent operaţionale sau în curs de dezvoltare la nivel mondial.

Particularitatea Greensand este că, spre deosebire de siturile deja existente, care „sechestrează” CO2-ul emis de instalaţii industriale învecinate, proiectul danez aduce carbonul de la mare distanţă.

Adus pe mare către platforma Nini West, amplasată la graniţa cu apele teritoriale norvegiene, gazul este transferat apoi într-un rezervor situat la adâncimea de 1,8 kilometri.

Pentru autorităţile daneze, care doresc să atingă neutralitatea carbonului în 2045, acesta este „un instrument indispensabil din cutia noastră de unelte climatice”.

„Întrucât subsolul nostru are un potenţial de stocare mult mai mare decât propriile emisii, suntem în măsură să stocăm şi carbonul provenit din alte ţări”, a declarat ministrul danez pentru Climă şi Energie, Lars Aagaard.

Avantajele Mării Nordului

Marea Nordului este o regiune propice pentru depozitare, întrucât găzduieşte numeroase gazoducte şi rezervoare geologice golite după decenii de exploatări petroliere şi gaziere.

„Zăcămintele epuizate de petrol şi de gaz prezintă numeroase avantaje, pentru că ele sunt bine documentate şi există deja infrastructuri care pot, foarte probabil, să fie reutilizate”, a explicat Morten Jeppesen, directorul Centrului de Tehnologii Offshore din cadrul Universităţii Tehnologice din Danemarca (DTU).

În apropiere de Greensand, gigantul francez TotalEnergies va explora potenţialul de depozitare la peste 2 kilometri sub fundul mării, cu obiectivul de a capta anual 5 milioane de tone de CO2 în jurul anului 2030.

Pionier al CCS, Norvegia vecină va primi peste câţiva ani mai multe tone de CO2 lichefiat, provenit de pe „Bătrânul continent”.

Această ţară, principalul producător de hidrocarburi din Europa Occidentală, deţine totodată cel mai mare potenţial de stocare a CO2-ului de pe continentul european.

Soluţie perfectibilă

Cantităţile stocate rămân însă mici în raport cu emisiile.

 » Mai multe informații aici…