Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu preşedinta Parlamentului lituanian la care a evidenţiat dinamica pozitivă a dialogului bilateral

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut, luni cu prilejul vizitei oficiale pe care o efectuează la Vilnius, o întrevedere cu preşedinta Parlamentului Republicii Lituania, Viktorija Čmilytė-Nielsen. Şeful diplomaţiei române a transmis, în acest context, aprecierea pentru nivelul foarte bun al relaţiei româno-lituaniene şi a evidenţiat dinamica pozitivă a dialogului bilateral la toate nivelurile. Ministrul român a subliniat, totodată, contribuţia diplomaţiei parlamentare la consolidarea legăturilor dintre cele două ţări, amintind contactele numeroase realizate pe parcursul anului trecut.

Ministrul Bogdan Aurescu a apreciat, de asemenea, evoluţia pozitivă a schimburilor comerciale bilaterale, mai arată comunicatului de presă al MAE.

În ceea ce priveşte agresiunea neprovocată şi nejustificată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, cei doi oficiali au evaluat consecinţele multiple ale conflictului asupra situaţiei de securitate din proximitatea Flancului Estic al NATO. Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat detaliat sprijinul multi-faţetat si complex oferit de ţara noastră Ucrainei, inclusiv refugiaţilor ucraineni. În ceea ce priveşte consecinţele agresiunii ruse asupra securităţii alimentare globale, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat rolul central jucat de România în facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina.

„Oficialul român a prezentat şi provocările cu care se confruntă Republica Moldova, printre care un număr crescut de refugiaţi, o criză energetică severă, riscuri de securitate, evidenţiind importanţa continuării unui sprijin substanţial, rapid şi orientat către sectoarele cele mai afectate. A evocat relevanţa Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, creată de ministrul român de externe împreună cu omologii german şi francez şi a încurajat Lituania să continue să contribuie la Platformă. Cei doi oficiali au discutat şi despre utilitatea unei platforme interparlamentare de sprijin pentru Republica Moldova, precum şi despre măsurile necesare pentru consolidarea rezilientei şi securităţii acesteia”, conform sursei citate.

De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre pregătirea Summitului NATO de la Vilnius din iulie 2023, ministrul Aurescu subliniind necesitatea implementării deciziilor Summitului de la Madrid şi a adoptării de noi măsuri care să consolideze postura de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, inclusiv la Marea Neagră.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

 » Mai multe informații aici…