Momentele cheie ale Revoluţiei din 1989. Gen. Cătălin Ranco Piţu: Ceauşescu nu credea că sistemul poate să cedeze atât de uşor

Generalul Cătălin Ranco Piţu, şeful Parchetelor militare, a spus, în cadrul emisiunii Culisele Justiţiei, care au fost momentele cheie ale Revoluţiei din 1989. 

„Adevărul istoric nu e întotdeauna acelaşi cu adevărul juridic. Eu mă voi exprima din perspectiva adevărului juridic, adică ceea ce a rezultat din probele adunate în dosar. 

N-am nicio îndoială că toate concluziile trase prin rechizitoriu sunt corespunzătoare adevărului. Adevărul este foarte complex. Se poate discuta despre Revoluţie foarte mult timp. Dar adevărul este că pe fondul unei revolte populare autentice, care a început la TImişoara, au acces la putere în data de 22 decembrie 1989 un grup politico-militar, grup de decizie care, aşa cum arată probatoriul, a indus în eroare opinia publică, prin conduitele concrete ale zilei de 22 decembrie, începând cu ora 16:00. 

Au fost câteva momente cheie în ziua de 22 decembrie, dar şi în zilele următoare. Revoluţia a început la Timişoara, a fost uşor transferată spre Bucureşti, cunoaştem mitingul din 21 decembrie, şi ce a urmat după miting. Apoi revoluţia din Bucureşti, represiunea dramatică din acea noapte, sinuciderea ministrului Vasile Milea din dimineaţa zilei de 22 decembrie. A urmat numirea verbală a unui nou ministru al Apărării, mă refer la generalul Stănculescu, care fără emiterea unui decret a fost numit de comandantul forţelor supreme, Nicolae Ceauşescu, în calitate de ministru al Apărării. Generalul Stănculescu a dat imediat ordine contrare celor emise de Nicolae Ceauşescu, ordine care au permis în data de 22 decembrie pătrunderea maselor de revoluţionari în Piaţa Palatului. Stănculescu a fost cel care l-a convins pe Nicolae Ceauşescu să evacueze sediul CC al PCR. 

Toată lumea ştie, evacuarea cu acel elicopter de pe acoperişul CC, precipitarea de la acel moment, surpriza totală pe care a avut-o Nicolae Ceauşescu constatând că manifestanţilor li s-a permis accesul în Piaţă şi apoi, treptat dar sigur, în sediul CC. 

La 12:06, Nicolae şi Elena Ceauşescu, plus gărzile de corp şi premierul acelor vremuri, decolează de pe sediul CC. E un prim moment cheie. Atunci, Nicolae Ceauşescu a pierdut total prerogativa puterilor de stat. Fără să îşi dea seama de asta”, a transmis generalul Cătălin Ranco Piţu la Culisele Justiţiei. 

Ceauşescu nu credea că „sistemul poate să cedeze atât de uşor”

Întrebat cine l-a asigurat pe Nicolae Ceauşescu că situaţia poate fi întoarsă, generalul a spus că „nu l-a asigurat nimeni, dar era el sigur de asta, nu putea concepe că sistemul poate să cedeze atât de uşor cum a făcut-o de fapt. El era convins că nu este posibilă pierderea puterii”. 

„După ce a ajuns la Târgovişte, aspect foarte important, timp de 2 ore, 2 ore jumătate, este găzduit la Inspectoratul Judeţean al Miliţiei Dâmboviţa, în biroul şefului Securităţii. Întregul aparat al Securităţii este informat cu privire la prezenţa lui Ceauşescu în birou. Dar nimeni nu face nimic, toţi aşteptau un semn de la Bucureşti, unde deja se instalaseră cei care au preluat puterea politico-militară în stat. Acolo s-a decis preluarea lui Nicolae Ceauşescu de către armată.

 » Mai multe informații aici…