Premierul Sunak: Guvernul britanic lucrează pentru a găsi o soluţie care să limiteze potenţiala afectare a companiilor, după prăbuşirea SVB

Prim-ministrul Rishi Sunak a declarat duminică că guvernul britanic lucrează pentru a găsi o soluţie care să limiteze potenţiala afectare a companiilor rezultată din prăbuţirea băncii americane Silicon Valley Bank şi a filialei sale din Marea Britanie, transmite Reuters.

Sunak a spus că a înţeles ”anxietatea şi preocupările pe care le au clienţii băncii”, în comentariile făcute reporterilor care zburau cu el în Statele Unite.

El şi guvernul ”se asigură că putem lucra pentru a găsi o soluţie care să asigure nevoile de lichiditate operaţională şi de flux de numerar ale oamenilor”, a spus el.

Eşecul dramatic de vineri al SVB Financial Group (SIVB.O), a cărei activitate se concentrează pe startupurile tehnologice, este cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară din 2008.

Potenţialii ofertanţi pentru filiala din Marea Britanie a SVB au fost contactaţi, au declarat pentru Reuters persoane familiare cu discuţiile.

Colapsul ar putea avea un impact semnificativ asupra companiilor tehnologice britanice, având în vedere importanţa băncii pentru unii clienţi, a declarat ministrul de Finanţe, Jeremy Hunt, duminică.

”Am lucrat în ritm rapid în weekend, pe tot parcursul nopţii. Vom prezenta foarte curând planuri pentru a ne asigura că oamenii îşi pot îndeplini cerinţele privind fluxul de numerar pentru a-şi plăti personalul”, a spus Hunt pentru Sky News.

Hunt a spus că eforturile sunt concentrate pe găsirea ”unei soluţii pe termen mai lung care să minimizeze, sau chiar să evite complet, pierderile pentru unele dintre cele mai promiţătoare companii ale noastre”.

Financial Times a relatat că guvernul britanic încerca să obţină un cumpărător pentru preluarea Silicon Valley Bank UK Ltd, iar un cumpărător din Orientul Mijlociu şi-a exprimat interesul.

Acesta ar fi era o companie cu sediul în Emiratele Arabe Unite, potrivit FT.

Firma de consultanţă Rothschild & Co explorează opţiuni pentru subsidiară, pe măsură ce insolvenţa se profilează, au declarat sâmbătă pentru Reuters două persoane familiare cu discuţiile.

Banca Angliei a declarat că solicită o hotărâre judecătorească pentru a introduce filiala din Regatul Unit într-o procedură de insolvenţă.

Bănci precum Barclays şi Lloyds Banking Group se numără printre părţile care au fost abordate de consiliul de administraţie al SVB UK în weekend, pentru a vedea dacă se poate ajunge la un acord de preluare de urgenţă, a informat Sky News duminică.

NatWest Group a fost, de asemenea, abordată, a declarat pentru Reuters o persoană familiarizată cu problema.

Bank of London, o bancă de compensare, analizează dacă este posibilă o ofertă, a declarat pentru Reuters o persoană care cunoaşte discuţiile.

Grupul SVB a refuzat cererea Reuters de comentarii, în timp ce Barclays şi Lloyds Banking nu au răspuns imediat.

Peste 250 de directori ai firmelor tehnologice din Marea Britanie au semnat sâmbătă o scrisoare adresată lui Hunt, cerând intervenţia guvernului şi au avertizat cu privire la ”o ameninţare existenţială” la adresa sectorului tehnologic din Regatul Unit,

 » Mai multe informații aici…