- Chiar și presa ucraineană a început să recunoască, în premieră, că „moldoveneasca” este o invenție stalinistă.
Acum patru ani la o conferință științifică organizată la Cernăuți, cu participarea unei delegații de la Chișinău, se vorbea despre situația românilor din Ucraina care depinde nu numai de politicile Bucureștiului sau de legile adoptate la Kiev, ci și de evoluțiile interne din Republica Moldova.
Maia Sandu și popularitatea sa la Cernăuți
Mi-am adus aminte de concluziile acelei conferințe după ce un proiect de lege inițiat de Partidul Acțiune și Solidaritate ar putea determina dispariția limbii „moldovenești” în legislația națională din Republica Moldova și înlocuirea acestui glotonim (nume dat unei limbi). Căci despre asta discutăm, nu despre o schimbare de limbă, ci de nume dat ei: despre cum se intitula limba majoritară vorbită în Republica Moldova.
În afară de repararea unui neadevăr istoric, legea ar putea ajuta foarte mult comunitatea românească din Ucraina.
De aceea, românii din Ucraina țin pumnii pentru guvernarea de la Chișinău și pentru președinta Maia Sandu.
Recomandări
10 prădători sexuali care au violat din nou, după ce au ieșit din închisoare. Poliția trebuia să-i supravegheze, toți fiind în Registrul Agresorilor
Asta în timp ce la Chișinău forțele politice finanțate de Moscova protestează față de limba română în legislație, iar numeroși oaspeți aduși din Rusia scandează în limba lui Putin că „moldoveneasca” este o limbă sfântă, cu mult „mai veche ca limba de stat din România”. Înlocuirea limbii „moldovenești” cu limba română în Republica Moldova ar putea deveni un colac de salvare pentru ei.
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, în timpul vizitei în România. Foto: Hepta
Românii din regiunea Odesa, în așteptarea unei minuni
Cele mai mari emoții le au românii din regiunea Odesa, cei care nu mai au învățământ în limba română de vreo douăzeci de ani. Asta după ce Ministerul Educației de la Kiev a decis, fără consultații cu părinții elevilor, că româna va fi înlocuită cu „moldoveneasca”. Școlile românești au devenit peste noapte „moldovenești”.
De atunci, mii de absolvenți ai școlilor din sudul Basarabiei întâmpină dificultăți la admitere la universitățile din România sau din alte state.
Recomandări
REPORTAJ. Peste 20 de familii dintr-un sat de lângă Mangalia plătesc chirie primăriei pentru că stau în clădirile fostului IAS. Unele au fost grajduri. „Am crescut cinci copii aici!”
Pentru că în foaia matricolă scrie că elevii au învățat în limba „moldovenească”. Deseori ei sunt trimiși la examene, teste sau cursuri de limba română pentru a demonstra că o cunosc.
Moldovenii din Ucraina, legitimați de Ambasada Republicii Moldova
În același timp, în Ucraina există diverse organizații ale persoanelor care se consideră etnici moldoveni, diferiți de români. Aceste organizații au avut strânse legături de colaborare cu fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon și cu alți reprezentanți ai forțelor proruse de la Chișinău.