Sindromul Casieriței. De ce educația nu poate înlocui toate joburile distruse prin robotizare și dezvoltarea Inteligenței Artificiale

Sindromul Casieriței. De Ce Educația Nu Poate înlocui Toate Joburile Distruse Prin Robotizare și Dezvoltarea Inteligenței Artificiale | Libertatea

Mergi direct la conținut »

Salvează articol

Mulți interlocutori din social media susțin că orice discuție care nu le reflectă agenda ține de sfera „diversiunii”. Adevărul e că avem priorități personale rareori convergente așa că, dacă am aplica sistematic principiul „ce nu mă interesează nici nu e important” am suprima orice dialog democratic. O altă sursă de sabotare a dezbaterii publice e polarizarea opiniei. Fiecare temă e prezentată în alb și negru, cu două opțiuni – ești „pro” sau „contra”. În locul unor dezvoltări palpitante, subiectul devine la fel de atractiv ca un vechi întrerupător electric din ebonită. 

Așa s-au petrecut lucrurile și cu automatizarea caselor de marcat la un lanț de supermarketuri. Antidiversioniștii ne-au convins că suntem manipulați (ca să nu mai fim atenți la temele „majore”). După care s-a declanșat festivalul maniheist: cei cu înclinații de stânga au deplâns concedierea casierițelor (de casieri n-am auzit să se plângă cineva), iar cei de dreapta i-au ridiculizat pe noii „luddiști”, la fel de înapoiați precum strămoșii lor britanici, care căsăpeau primele războaie mecanice de țesut. 

În ce mă privește, sunt pentru automatizările de orice fel, dacă ele mă scutesc de un efort fizic și îmi câștigă timp. Nu era cazul aici, deci am respins ideea de a presta (în calitate de client) o muncă neremunerată. Am rămas, așadar, în zona maximelor conservatoare: nu orice schimbare aduce un progres și mai binele poate fi dușmanul binelui. 

La noi însă, ambele viziuni – cea progresistă și cea conservatoare – sunt pândite de extremism. Ori idolatrizezi schimbarea socială rapidă și cu orice preț, ori lauzi nemișcarea primitivă, cu vedere la grota tricoloră a naționalismului „daco-român” (cum îi spunea Caragiale). Dacă nu-ți scanezi entuziast și gratuit produsele din coș, se cheamă că ești simultan antivaccin, combați din tastatură Oculta Mondială, ceri ca prostul RO-EXIT și înclini să crezi că Pământul e plat. 

Discuția despre automatizarea caselor de marcat e însă importantă, dincolo de aspectele ușor caricaturale pe care le-am semnalat. Ea e un capitol din marea mișcare de înlocuire a omului prin roboți inteligenți: o revoluție în curs, pentru care nu părem pregătiți, conform strămoșescului nostru talent pentru defazare istorică. Și la această scară macro, progresiștii par să fie tehno-optimiști. Ei ne asigură că joburile distruse vor fi înlocuite prin alte activități, cum s-a întâmplat și în trecut. Până la un punct, așa va fi.

Numai că așa-zisa reprofilare profesională,

 » Mai multe informații aici…