Soldatul executat în pădure era moldovean. Vorbise cu mama lui cu doar o zi înainte: „Mamă, eu nu mă voi preda niciodată”

Soldatul ucrainean executat de ruși în pădure avea și cetățenie moldovenească, a anunțat luni Ministerul de Externe de la Chișinău, după ce identitatea militarului Alexandr Mațievschi a fost confirmată definitiv de Serviciul Ucrainean de Informații SBU. Mațievschi s-a născut în 1980 la Chișinău, unde a trăit până la terminarea studiilor. Cu doar o zi înainte de a fi dat dispărut în misiune – și ulterior confirmat mort – vorbise cu mama lui la telefon, spunându-i că nu se va preda niciodată.

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a condamnat „cu vehemență uciderea cetățeanului moldovean” Alexandr Mațievschi, la o zi după ce identitatea acestuia a fost confirmată definitiv de serviciile ucrainene de informații și după ce președintele Volodimir Zelenski l-a decorat post-mortem cu cea mai înaltă distincție a statului, Erou al Ucrainei.

„Ca urmare a confirmării de către partea ucraineană a faptului că soldatul ucrainean executat de către soldații ruși este Alexandr Mațievschii, MAEIE condamnă cu vehemență uciderea cetățeanului moldovean, faptă care poate fi calificată drept crimă de război și încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar” a transmis Ministerul moldovean de Externe luni, într-un mesaj postat pe rețelele sociale.

Dispărut în misiune

Brigada Separată 119 din regiunea Cernihiv, din care făcea parte batalionul lui Alexandr Mațievschi, a spus povestea celui care avea să devină imaginea rezistenței ucrainene în fața invaziei ruse, după ce imaginile cu excuția lui în pădure au ajuns publice: calm, cu țigara în gură, Alexandr Mațievschi a spus „Glorie Ucrainei”, ultimele cuvinte înainte să fie secerat de o rafală de gloanțe.

Militarul a dispărut în misiune pe 30 decembrie 2022, împreună cu alți patru camarazi, în timpul luptelor de la Soledar. 

„În jurul orelor 12, s-a pierdut contactul vizual cu el. Întăririle sosite nu au reușit să ajungă la locul respectiv din cauza bombardamentelor continue și a focului de artilerie. Nu știm cum s-a terminat lupta aceea. Nu știm cine și cum a murit, nu știm cum a fost capturat Alexandr, din păcate nu există niciun martor, toți sunt morți sau dispăruți. În privința imaginilor: mama lui Alexandr, fiul său și camarazii din unitatea sa l-au recunoscut în înregistrare”, a scris Brigada Separată 119 într-un mesaj pe rețelele sociale.

Trupul său neînsuflețit a fost recuperat de Ucraina pe 14 februarie 2023, în urma unui schimb cu partea rusă, a mai precizat unitatea soldatului.

Născut la Chișinău

Sașa, cum era alintat militarul, s-a născut pe 10 mai 1980 la Chișinău, în Republica Moldova, unde mama lui, Paraskovia Mihailivna, fusese detașată să lucreze la o fabrică de încălțăminte. Acolo tânărul a absolvit liceul și un colegiu tehnic, înainte de a se muta înapoi în Ucraina, în orajul Nijin din regiunea Cernihiv, în apropiere de Kiev.

Până în februarie 2022, începutul invaziei ruse în Ucraina, Alexandr a lucrat ca electrician. Apoi a vrut să se alăture armatei, dar nu a putut imediat. La început, a ajutat la construirea de fortificații și la realizarea de cocktail-uri incendiare (Molotov),

 » Mai multe informații aici…