Ucraina își plânge eroii. Soldatul executat în pădure, tată și fiu uciși în aceeași tranșee, erou național la 27 de ani mort în luptă

Într-un interval de doar câteva zile, Ucraina a fost zguduită de un val de vești negre de pe front. Întâi au apărut imaginile șocante cu soldatul executat în pădure de ruși, după ce a spus „Glorie Ucrainei!”, pentru ca doar o zi mai târziu să se răspândească vestea uciderii în luptele din zona Bahmut a unui erou național de doar 27 de ani, cunoscut sub porecla de Da Vinci, decorat cu cea mai înaltă distincție a statului ucrainean. Tot la Bahmut au murit împreună doi militari ucraineni, tată și fiu, în aceeași tranșee. Ucraina a organizat ceremonii pentru militarii căzuți, la care au luat parte președintele Volodimir Zelenski și întreaga conducere a armatei, dar și Sanna Marin, premierul Finlandei, aflată în vizită la Kiev.

Serviciul secret al Ucrainei, SBU, a confirmat duminică seară, definitiv, identitatea soldatului ucrainean cu țigara în gură, care a murit executat în pădure de ruși, după ce a spus „Glorie Ucrainei!”, devenind simbolul rezistenței în fața invaziei ruse. 

Militarul este Alexander Macievski, dat dispărut pe front în decembrie, în zona Krasna Gora din regiunea Donețk. Potrivit SBU, Macievski a fost ucis pe 30 decembrie 2022 – imaginile apărute pe rețelele sociale au șocat întrega lume -, iar trupul său a fost returnat Ucrainei în februarie anul acesta.

Inițial, Brigada 30 Mecanizată a transmis o altă identitate a soldatului, crezând că este vorba despre un camarad de-ai lor, Timofei Șadura, dispărut pe front la începutul lui februarie.

Serviciul ucrainean de informații a mai anunțat că este în căutarea celor care l-au executat pe Alexander Macievski, lunetist în cadrul Batalionului 163 din Brigada 119.

Tot duminică seară, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că l-a decorat post-mortem pe Alexander Macievski cu titlul de Erou al Ucrainei, cea mai înaltă distincție a statului.

„Un luptător ucrainean. Un om care va fi cunoscut și amintit pentru totdeauna. Pentru curajul său, pentru încrederea lui în Ucraina și pentru strigătul său «Glorie Ucrainei!». Glorie eroului! Glorie eroilor! Glorie Ucrainei!”, a transmis Volodimir Zelenski într-un mesaj pe Twitter.

Conducerea Armatei Ucrainei, în genunchi la căpătâiul lui Da Vinci

O altă moarte care a șocat Ucraina este cea a unui tânăr de doar 27 de ani, care luptă de la 18 ani pe frontul din Donbas pentru țara sa. Dmitro Koțiubailo, al cărui nume de cod era „Da Vinci”, a murit în luptele de pe frontul din Bahmut. În 2021 primise decorația de Erou al Ucrainei pentru curajul său în luptă și a devenit unul dintre cei mai tineri comandanți de batalion și o legendă în rândul soldaților ucraineni.

În onoarea lui a fost organizată o ceremonie în Piața Maidan din Kiev, la care a participat întreaga conducere a armatei ucrainene, în frunte cu ministrul Oleksii Reznikov, comandantul-şef al forţelor armate de la Kiev, generalul Valeri Zalujni, și șeful serviciului secret al armatei, Kirilo Budanov.

La slujba de la biserică au participat și președintele Volodimir Zelenski și premierul Finladei,

 » Mai multe informații aici…