UPDATE – Protestele de la Chişinău au început cu alerte cu bombă vizând inclusiv aeroportul şi s-au încheiat cu o „rezoluţie” / 54 de persoane au fost duse la audieri / Protestatarii au încercat să forţeze cordoanele poliţiei / Reacţii – VIDEO, FOTO

Oameni chemaţi la proteste de partidul lui Ilan Şor au început să se adune, duminică, la Chişinău, pentru a cere guvernului să le plătească integral facturile, în condiţiile în care poliţia anunţase anterior că s-ar fi pregătit cu această ocazie provocări, în spatele cărora ar fi serviciile speciale ale Rusiei.

De altfel, în jurul orei la care au început să se strângă protestatarii, deja autorităţile primiseră patru apeluri telefonice care anunţau amplasarea unor bombe, o tehnică din războiul hibrid cu care Republica Moldova a devenit deja familiarizată. Reuters, care a stat de vorbă cu ministrul de interne Ana Revenco şi cu Valeriu Mija, secretar de stat în Ministerul Apărării de la Chişinău, relata vineri că falsele alerte cu bombă au devenit parte din viaţa de zi cu zi a moldovenilor, consumând resursele oficiae. Autorităţile au primit peste 400 de ameninţări false prin telefon sau e-mail începând din vara anului trecut, intervenţii pentru care a fost nevoie în total de mobilizarea a 9.000 de poliţişti. Aeroportul din Chişinău, instituţiile de învăţământ, instanţele de judecată, spitalele şi centrele comerciale s-au numărat printre ţintele falselor alerte cu bombă.

CITEȘTE ȘI Reuters: Moldova, un cazan geopolitic unic, mocneşte la graniţa războiului declanşat de Rusia

Preşedintele Parlamentului: „Încă o tentativă de destabilizare. Cei vinovaţi să fie traşi la răspundere”

„Am avut parte de încă o tentativă de destabilizare a ţării din partea unor partide politice şi grupări criminale asociate care, folosindu-se de necazurile oamenilor, au organizat o manifestaţie cu multiple încălcări (ale legii) în centrul Capitalei”, a declarat preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, comentând protestul din 12 martie, relatează TV8.md.

Şeful Legislativului a reiterat că scopul protestelor este „răsturnarea ordinii constituţionale, schimbarea puterii legitime de la Chişinău, care să pună ţara la dispoziţia Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană, dar şi pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei”.

„Toţi cei care participă în aceste acţiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova – elemente externe, membri ai partidelor politice şi grupărilor criminale, şi toţi cei care îi protejează pe aceştia, trebuie să fie traşi la răspundere”, a punctat Igor Grosu.

Potrivit preşedintelui Parlamentului, organizatorii „nu au asigurat desfăşurarea protestului în cadrul legal, au fost descoperite obiecte interzise şi au încercat să provoace poliţiştii”. Grosu le-a mulţumit forţelor de ordine pentru că au intervenit „într-o formă calmă, promptă şi au asigurat ordinea publică respectând întocmai legislaţia în vigoare”. 

Reacţia Guvernului

Guvernul nu comentează protestul organizat de Partidul Şor, pe 12 martie, informează purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă. „Este dreptul democratic al cetăţenilor cu respectarea legii cu privire la întruniri”.

„Pentru detalii despre mersul protestului au comunicat în mod transparent pe parcursul zilei colegii noştri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, a arătat Daniel Vodă.

Protest încheiat cu o „rezoluţie” depusă la Guvern

UPDATE – Deputaţii ŞOR Marina Tauber,

 » Mai multe informații aici…