Urmările falimentului SVB. Toate depozitele creditorului din domeniul tehnologic au fost transferate într-o nouă bancă-punte

Piețele financiare americane și europene se uită cu îngrijorare către sistemul bancar din SUA, care a înregistrat la sfârșitul săptămânii trecute al doilea cel mai mare faliment al unei instituții financiare din istoria țării – Silicon Valley Bank. Criza băncilor care finanțează companiile tehnologice și active digitale precum criptomonedele a mai făcut o victimă când autoritățile americane au decis să închidă duminică Signature Bank. De asemenea, HSBC a anunțat luni un acord de cumpărare a subsidiarei din Marea Britanie a SVB. Autoritățile americane au anunțat duminică seara măsuri de urgență.

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare din SUA (FDIC) a anunţat că a transferat toate depozitele Silicon Valley Bank (SVB) într-o bancă-punte nou creată, iar toţi cei care au depozite vor avea acces la banii lor începând de luni, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Toţi clienţii SVB devin automat clienţii băncii-punte, care va desfăşura „activităţi bancare normale, inclusiv online”, a informat FDIC, într-un comunicat.

Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) a preluat vineri controlul la Silicon Valley Bank (SVB), după ce deponenţii, îngrijoraţi cu privire la situaţia financiară a băncii, s-au grăbit la ghişee pentru a-şi retrage economiile. Această fugă la ghişeele Silicon Valley Bank a luat prin surprindere pieţele financiare şi a şters peste 100 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a băncilor americane.

În România, banca-punte reprezintă o instituţie de credit nouă, înfiinţată pe baza deciziei BNR şi deţinută de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.

„Nicio pierdere pentru plătitorii de taxe”

„Nicio pierdere asociată cu închiderea Silicon Valley Bank va fi suportată de plătitorul de taxe”, arată un comunicat comun semnat de secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, președintele Rezervei Federale, Jerome Powell și președintele FDIC, Martin Gruenberg.

De asemenea, băncile vor putea să se împrumute cu sume nelimitate de bani de la Rezerva Federală în următorul an, cât timp împrumuturile sunt echivalate de titluri de stat federale, o modalitate de a preveni companiile financiare să vândă investiții care și-au pierdut din valoare din cauza politicii Fed de majorare a dobânzilor.

Asta înseamnă că băncile vor putea să acceseze acum cu ușurință banii deponenților, fără a trebui să vândă titluri de stat emise de guvern care și-au pierdut din valoare în ultimul an, odată cu creșterea dobânzilor.

Yellen a declarat duminică că guvernul federal american nu va salva Silicon Valley Bank.

Este acesta începutul unei crize financiare? De ce s-a prăbușit Silicon Valley Bank

Falimentul Silicon Valley Bank (SVB) zguduie piețele financiare și îi face pe mulți să se întrebe dacă nu va submina sistemul bancar mai larg. Până săptămâna trecută, Silicon Valley Bank era cea de-a 16-a cea mai mare bancă din SUA, în valoare de peste 200 de miliarde de dolari. The Guardian explică de ce s-a prăbușit banca și dacă acest eveniment reprezintă începutul unei crize financiare.

Cu patru decenii în urmă, Silicon Valley Bank (SVB) s-a născut în inima unei regiuni cunoscute pentru priceperea tehnologică și pentru luarea de decizii inteligente.

 » Mai multe informații aici…