Banalitatea rasismului dovedit juridic al lui Vladimir Tismăneanu. Dar nu e oare prea mult împotriva unui om?

Banalitatea Rasismului Dovedit Juridic Al Lui Vladimir Tismăneanu. Dar Nu E Oare Prea Mult împotriva Unui Om? | Libertatea

Mergi direct la conținut »

Vladimir Tismăneanu | Foto: Agerpres

Salvează articol

Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării prin care Vladimir Tismăneanu a fost sancționat pentru discriminarea romilor. În mediile intelectuale românești, care îl sprijină pe profesorul din SUA, e o tăcere extinsă. 

Istoricul cazului Tismăneanu poate fi citit în detaliu aici, eu am să mă refer la responsabilitatea formatorilor de opinie și a intelectualilor în a nu propaga sau confirma rasismul, xenofobia și stereotipurile etnice. 

Cazul „Tismăneanu” a devenit cunoscut publicului larg și în urma unui text de opinie pe care l-am scris, la cald, în Libertatea, ca reacție la postarea sa pe care eu am considerat-o rasistă (constat în urma deciziei CNDD și a ÎCCJ că nu sunt singurul). 

Am discutat cu Adrian Tudor, președintele Fast Forward (una dintre asociațiile care au făcut plângere la CNCD împotriva lui Tismăneanu) și membru al platformei Civice Aresel. El a urmărit toată apărarea profesorului universitar în încercările acestuia de a scăpa de amenda CNCD și, respectiv, de eticheta de persoană care a discriminat pe criterii etnie: „A încercat tot, l-a angajat pe Valeriu Stoica, a invocat neștiința și lipsa rasismului pentru că el locuiește în Statele Unite ale Americii, a contestat toate deciziile instanței împotriva sa până a ajuns la Înalta Curte. A rămas un rasist confirmat și cred că e de datoria noastră să informăm și Universitatea la care lucrează de acest lucru”. 

M-am gândit: nu cumva eu comit o eroare?

Recomandări

ACCIDENTUL DE LA ROȘIORI. Doctor din rețeaua Transporturilor dezvăluie cum testele medicale periodice ale conductorilor de tren au devenit „o formalitate pe bani”

L-am întrebat pe Adrian Tudor dacă nu cumva acest lucru l-ar „martiriza” pe Tismăneanu care, după ce a trecut prin toate etapele justiției din România și a rămas cu „eticheta”, amenda și cine știe cât a mai cheltuit pentru onorariul avocatului Stoica, mai riscă să își piardă și postul de profesor în Statele Unite ale Americii. 

Nu de alta, dar ar fi penibil ca o universitate – care are un cod etic explicit împotriva rasismului – să mențină un angajat împotriva căruia există o hotărâre prin care se confirmă rasismul. Nu e oare prea mult împotriva unui om?

Răspunsul lui Adrian Tudor a venit prompt: este responsabilitatea pe care și-a asumat-o atunci când a ales să fie rasist. 

 » Mai multe informații aici…