Avocatul Alexandra Cârstea, care pledează pentru folosirea canabisului în folos medical a declarat miercuri, în emisiunea Proiect de Ţară: România, de la Prima News, că acest canabisul în scop medicinal nu are potenţialul de a da efectele psihoactive, iar cineva care ar încerca să facă o fraudă nu va obţine acest efect psihotic. Ea a spus că în discuţia pe care a avut-o în Parlament luni, toate partidele şi-au arătat susţinerea pentru acest proiect şi aparent există un consens politic însă i s-a transmis că se aşteaptă opinii şi amendamente de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne.
Alexandra Cârstea a povestit că a descoperit proprietăţile canabisului medicinal când mama sa suferea de cancer în stadiul 4 şi avea dureri foarte mari.
”Mama nu mai putea folosi medicaţia clasică, am încercat la medici, în străinătate şi a urmat un parcurs de studiu aprofundat”, a spus avocata, precizând că a ajuns să achiziţioneze acest medicament din ţările unde este legală folosirea lor şi a obţinut şi o reţetă.
Ea a arătat că proiectul de lege pentru legalizarea canabisului în scop medical a pornit de la o petiţie care a strâns aproape 30.000 de semnături.
”Am alături medici, (..) am organizat două conferinţe ştiinţifice pe această tematică, cunoaşterea am avut-o la momentul respectiv şi toţi oamenii la care am apelat din afara ţării, medici, au fost extrem de receptivi şi m-au susţinut foarte mult”, a precizar Alexandra Cârstea, ea arătând că în afară urmează un ritm alert de legiferare şi vedem cât mai multe ţări europene care vor să îşi uniformizeze legislaţia. Ea a dat ca exemplu Germania, care are una din cele mai bune legi, Grecia de curând, Cehia, Polonia, Italia.
Avocata a precizat că există studii clinice care dau răspunsuri bune şi în privinţa vindecării, iar în cancer, pe studiile publicate, există ameliorări semnificative pe durere, pe starea de axietate, şi este o calitate a vieţii net superioară pentru un om aflat în suferinţă.
Ea a menţionat că la început, medicii au fost rezervaţi şi temerile au fost că vor exista fraude ale reţetelor. ”Canabisul în scop medicinal nu are potenţialul de a da efectele psihoactive, cineva care ar încerca să facă o fraudă şi ar şi reuşi nu va obţine acest efect psihotic, este un demers care vine strict în ajutorul oamenilor”, a spus ea.
Alexandra Cârstea a precizat că de şapte ani face aceste demersuri, iar ”luni am văzut în Parlament un consens politic, cei din comisia de sănătate i-au tranmsis că problema nu ţine de ei”.
Ea a arătat că atunci când proiect de lege a fost iniţiat de parlamentarul Cristina Dumitrache, a beneficiat de aproape 100 de semnături, din tot spectrul politic, de la toate partidele.
”De-a lungul anilor am discutat cu toate partidele, recent, domnul Simion de la AUR şi-a arătat susţinerea pentru acest proiect. Aparent, avem acest consens politic. Ceea ce mă doare este că ne aflăm în această imposibilitate de a votat în sfârşit o lege,