China este îngrijorată de o escaladare a războiului în Ucraina şi îşi doreşte ca Moscova şi Kievul să reia discuţiile de pace „cât mai repede posibil”, i-a transmis joi noul ministru chinez de externe, Qin Gang, omologului său ucrainean, Dmitro Kuleba, în timpul unei convorbiri telefonice, potrivit Reuters şi AFP.
„China se teme de o agravare a crizei şi de scăparea ei de sub control. Ea speră ca toate părţile să-şi păstreze calmul, să rămână raţionale, să dea dovadă de reţinere şi să reia discuţiile de pace cât mai curând posibil şi să revină pe calea unei reglementări politice”, i-a transmis Gang lui Kuleba, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe.
China îşi exprimă speranţa că Ucraina şi Rusia nu vor închide uşa în faţa unei soluţii politice, a afirmat ministrul de externe chinez, conform aceluiaşi comunicat, citat de Reuters. Este prima discuţie telefonică între miniştrii de externe chinez şi ucrainean de când Qin Gang a preluat portofoliul de şef al diplomaţiei la sfârşitul lunii decembrie.
Beijingul, care s-a abţinut de la condamnarea Rusiei pentru invazia sa în Ucraina, a îndemnat cele două părţi să agreeze o detensionare graduală, care să conducă la o încetare completă a focului, aşa cum prevede documentul său în 12 puncte privind „soluţionarea politică a crizei ucrainene”. Acest plan, care a fost salutat de cele două părţi, face apel la protejarea civililor şi la respectarea reciprocă a suveranităţii.
În acest text, făcut public la sfârşitul lunii februarie, China se opune oricărei recurgeri la arma nucleară şi face apel la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor – prin aceasta subînţelegându-se şi Ucraina, care are o parte din teritoriu aflat sub controlul Rusiei, notează AFP. Acest document chinez a fost primit cu prudenţă de Occident, întrucât China, oficial neutră, nu a condamnat niciodată public Rusia pentru invazia sa în Ucraina.
Diplomaţia chineză încearcă să se impună ca mediator în acest conflict. Cu toate acestea, poziţia sa de partener apropiat al Moscovei o descalifică în ochii mai multor ţări occidentale.
Qin Gang şi-a reiterat joi sprijinul pentru acest document chinez în 12 puncte, afirmând totodată că Beijingul a „menţinut până acum o poziţie obiectivă şi corectă în problema Ucrainei”. „China va continua să joace un rol constructiv pentru a se ajunge la o încetare a focului şi a luptelor, pentru a atenua criza şi pentru a asigura o revenire la pace”, a subliniat el. „Sperăm ca Ucraina şi Rusia, indiferent de dificultăţile şi provocările întâmpinate, să nu închidă uşa unei reglementări politice”, a insistat ministrul chinez de externe.
Preşedintele chinez Xi Jinping este aşteptat săptămâna viitoare într-o vizită la Moscova pentru a se întâlni cu omologului său rus Vladimir Putin, urmând apoi să aibă o întâlnire virtuală cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Potrivit analiştilor, va fi greu pentru China să determine Rusia şi Ucraina să se aşeze la masa negocierilor, dar unii dintre ei subliniază că preşedintele Xi ar putea acţiona ca un „canal secundar” („back channel”) pentru a impulsiona părţile către discuţii.