BUCUREŞTI | Scris de News.ro | astăzi, 22:11
Europarlamentarul Dacian Cioloş, fost premier şi fost comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, i-a solicitat, vineri, actualulului comisar Janusz Wojciechowski reevaluarea cuantumului ajutorului financiar alocat României pentru fermierii afectaţi de războiul din Ucraina.
„Vă scriu despre pachetul de compensaţii pregătit de Comisia Europeană pentru a ajuta fermierii din ţările cele mai afectate de războiul din Ucraina, şi anume România, Bulgaria şi Polonia. Am observat cu dezamăgire că pachetul de măsuri propus pentru România nu corespunde realităţii situaţiei pe care o îndură fermierii români şi este total insuficient pentru a compensa pierderile şi impactul economic major pe care l-au suferit producătorii români de cereale”, afirmă Cioloş, în scrisoarea adresată lui Janusz Wojciechowski şi făcută publică de REPER.
Potrivit europarlamentarului, România a fost una dintre principalele rute de tranzit pentru cerealele ucrainene, cu scopul de a exporta apoi în ţări terţe prin portul Constanţa.
”Pe lângă coridoarele de solidaritate, aproape 14% din producţia de cereale ucraineană din 2022 a intrat în România în ultimele luni. (…) Uniunea Europeană trebuie să ofere răspunsuri pe măsura şocului economic reprezentat de importurile de cereale ucrainene la preţuri mult mai mici decât cele de pe pieţele locale de cereale europene. Importurile ucrainene au afectat foarte mult piaţa internă, capacităţile de depozitare şi au pus presiune scăzând preţurile producătorilor locali, care nu au capacitatea de a concura cu cerealele la preţ scăzut provenite din Ucraina care intră în România sub liberalizarea temporară a comerţului UE cu Ucraina. (…) Fermierii români sunt în pragul falimentului şi au mare nevoie de sprijin financiar. Ţinând cont de situaţia reală şi de suferinţa fermierilor români, vă solicit urgent să reconsideraţi cuantumul ajutorului financiar alocat României pentru fermierii afectaţi. Datele pe baza cărora a fost calculată valoarea ajutorului acordat fermierilor români nu arată imaginea reală a situaţiei de pe teren”, a susţinut Cioloş.
El a sugerat reluarea dialogului cu autorităţile române pe această temă, dar şi evaluarea situaţiei cu date actualizate, inclusiv misiuni de informare, argumentând că ”unele dintre datele furnizate par să fie depăşite” şi că trebuie făcută o analiză economică cuprinzătoare pentru a înţelege amploarea impactului pentru fermierii români în cele mai multe zone afectate.
”România a arătat întotdeauna solidaritate şi sprijin neclintit Ucrainei, primind refugiaţii care fug de război şi deschizându-ne porturile pentru exporturile de cereale ucrainene. Fermierii români, care sunt printre cei mai afectaţi de conflictul ucrainean, trebuie să fie trataţi corect de către Uniunea Europeană şi să primească sprijinul de care au nevoie pentru a compensa pierderile suferite. Acest ajutor este esenţial pentru supravieţuirea multor fermieri români expuşi riscului de a da faliment în timp ce au preluat o mare parte din povara eforturilor nu numai de a sprijini Ucraina, ci şi securitatea alimentară la nivel mondial”, a mai susţinut Cioloş.
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş i-a solicitat liderului PSD Marcel Ciolacu să îl retragă urgent din funcţie pe ministrul Agriculturii Petre Daea, din cauza modului „dezastruos” în care a negociat compensaţiile de la Comisia Europeană”.