Acuzațiile la care nu a răspuns ASF în privința Euroins

Reglementatorul pieței asigurărilor a luat vineri decizia intrării în faliment a Euroins, cel mai mare asigurător pe segmentul RCA din România, al patrulea faliment consecutiv al liderului din domeniu, după Astra Asigurări, Carpatica Asig și City Insurance. Explicațiile publice ale deciziei deschid mai multe linii de discuție.

Într-o serie de interviuri recente acordate presei din România și Bulgaria, Assen Hristov, fondatorul Eurohold, cea mai mare companie din țara vecină și proprietarul Euroins, a produs mai multe acuze la adresa Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la care oficialii români nu au răspuns.

Principalele acuzații sunt:

– ASF a încercat să orchestreze o preluare ostilă a Euroins de către persoane apropiate de City Insurance.

– ASF i-a propus la finalul anului 2019 liderului Eurohold să fuzioneze Euroins cu City Insurance. La acel moment, City – companie deținută de Dan Odobescu, apropiat al fostului premier Adrian Năstase, era lider de piață pe segmentul RCA, asigurările obligatorii auto, în vreme ce Euroins era locul al doilea. Cota de piață combinată a celor două ar fi depășit 75%.

– Cristian Roșu, vicepreședinte ASF, responsabil de domeniul de asigurări, a propus afaceristului bulgar, într-o întâlnire din octombrie 2020 derulată la Istanbul, ca Euroins să preia portofoliul City pentru 1 leu. Acesta a refuzat.

Recomandări

Hei, RUP dat de procurori. Ce se întâmplă atunci când prădătorii sexuali nu semnează prezența la poliție. „Nu există un interes public”, motivează magistrații

– Hristov mai acuză că Roșu l-a amenințat că „Euroins ar putea să aibă probleme” și că a demarat controale la Euroins ca retaliere.

– Patronul Eurohold mai spune că ASF a aprobat cu întârziere intrarea BERD în acționariatul Euroins, iar cu altă ocazie a aprobat cu greutate majorarea capitalului cu un credit acordat Euroins, ceea ce mai departe a îngreunat îndeplinirea solicitărilor de a mai aduce bani.

– Cristian Roșu, Valentin Ionescu – directorul Direcției de Stabilitate din ASF și Florin Golovatic – șef serviciu în ASF, și-ar fi depășit atribuțiile. Patronul Eurohold susține că a făcut sesizări împotriva acestora.

– Oficialii ASF au făcut presiuni într-o serie de întâlniri ca asigurătorii să scadă comisioanele, deși acest lucru ar fi incompatibil cu legea concurenței.

Problema reasigurării

– Într-un alt interviu, acordat jurnalistului Radu Soviani și apărut în Bursa, Assen Hristov acuză că în luna septembrie 2022 ASF a notificat compania că nu mai recunoaște două contracte de reasigurare. 

Ce este cu aceste contracte de reasigurare? Cu cine au fost semnate? Când? Când și-a dat seama ASF că sunt suspecte?

Libertatea a solicitat anterior ASF un punct de vedere oficial cu privire la acuzațiile aduse de către fondatorul Euroins. Până la acest moment, nu am primit niciun răspuns.

ASF știa de lipsa banilor

– În comunicatul oficial prin care ASF anunță intrarea în faliment a Euroins, instituția spune: „La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR,

 » Mai multe informații aici…